Ben je geen diehard citytripper en heb je een stad na een paar uur wel gezien? Dan zal Edinburgh je doen verbazen hoe leuk een stad kan zijn. De oude, middeleeuwse uitstraling van de hoofdstad van Schotland heeft iets betoverends. Niet voor niets kwam J.K. Rowling hier om inspiratie op te doen om haar Harry Potter boeken te schrijven. Deze magische stad wordt jaarlijks druk bezocht door vele toeristen. Geniet van de prachtige uitzichten, drink een pint in een gezellige pub of duik in de rijke geschiedenis van Schotland. Zet Edinburgh alvast op je bucketlist, want in deze blog met 16 tips om te doen in Edinburgh zal je weten waarom.

Edinburgh Castle – populairst om te doen in Edinburgh

Een opvallende verschijning die boven de stad uittorent: het kasteel van Edinburgh (spreek je uit als Edinbruh). Het wereldberoemde symbool van Schotland dat deel uitmaakt van Edinburgh’s UNESCO Werelderfgoed. Sinds de 12e eeuw staat hier een kasteel op de rots en heeft door de eeuwen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland. Het bijzondere aan het kasteel is dat het is gebouwd vanuit de restanten van een uitgedoofde vulkaan.

In het kasteel worden onder andere Schotse kroonjuwelen en belangrijke items als de Stone of Destiny (waarop koningen werden bekroond) bewaard. Ook vind je hier het kanon Mons Meg uit de 15e eeuw en het National War Museum of Schotland. Van de buitenkant gratis natuurlijk, maar om het kasteel van binnen te bewonderen betaal je zo’n 15 pond (ca 16 euro). Tip: boek online voor de goedkoopste prijzen en gegarandeerde entree.

Populairst om te doen: het kasteel van Edinburgh

Het kasteel is één van de populairste attracties om te doen in Edinburgh. Het is zelfs uitgroepen tot nummer 1 (betaalde) attractie van Schotland én verkozen tot de beste Britse erfgoedattractie!

Boek een whiskytour

Met ruim 130 distilleerderijen is Schotland één van de belangrijkste exporteurs als het gaat om whisky. Voor de ultieme whisky ervaring ga je naar de Scotch Whisky Experience. Tijdens de tour maak je een rit op een whiskyvat (for real!) en leer je alles over het productieproces van whisky en de geheimen van iedere regio. Samen met whiskyexperts ontdek je jouw favoriete whisky en proef je dit in de grootste whiskycollectie ter wereld! Je hebt keuze tussen verschillende experiences, van een basis silver tour tot aan platinum inclusief lekker eten.

Bezoek de Royal Botanical Garden

Zoals je weten houden wij van groen, in de breedste zin van het woord. Heb jij dat ook? Dan is een bezoekje aan één van de mooiste botanische tuinen ter wereld (!) zeker de moeite waard. Loop door the Royal Botanical Garden van ruim 300 jaar oud met een prachtig uitzicht op de skyline van Edinburgh. In de tuin vind je internationale tuinen, kunstwerken en kassen met ieder een eigen klimaat zone. Voel, ruik en verken ruim 3000 exotische planten van over de hele wereld en een 200 jaar oude palmboom.

Enorme kas in the Botanical Garden

Princess Street Gardens

Voor de Royal Botanical Garden zal je net buiten de stad moeten zijn. Mocht je toch een mooie tuin willen bezoeken, maar niet te ver willen wandelen, ga dan naar de Princes Street Gardens. Een populaire plek voor locals en toeristen om te chillen met het kasteel op de achtergrond, met name als het mooi weer is. De tuinen bestaan sinds 1770 en 1820 na het droogleggen van het Loch meer en de bouw van New Town in 1760. Ieder jaar worden hier tal van evenementen en optredens georganiseerd. Tijdens kerst vind je hier een mooie kerstmarkt en tijdens Hogmanay (oudejaarsavond) wordt de avond hier uitgebreid gevierd met een spectaculaire vuurwerkshow.

De magische stad Edinburgh

Scott monument

Mocht je de Princess Street Gardens bezoeken, dan zal een groot monument je zeker opvallen: het Scott monument. Dit gotische monument werd in 1832 gebouwd ter nagedachtenis aan schrijver en dichter Sir Walter Scott, een van de meest geliefde schrijvers van Schotland. Het 61 meter hoge monument is versierd met personages uit zijn boeken en daarmee het grootste monument voor een schrijver ter wereld! Je kan het monument beklimmen om vanaf daar over de stad te kijken of ga naar binnen om een tentoonstelling over de schrijver te bewonderen.

Lees ook: Schotland, het land van de ultieme vrijheid

Kom tot rust in Dean Village

Ontvlucht de drukte van het centrum en wandel door Dean Village, een schilderachtig dorpje op zo’n 5 tot 10 minuten lopen van Princess Street. Het dorpje is nog vrij onbekend bij toeristen en daardoor lekker rustig. Dwars door het dorpje loopt de rivier Leith en wordt omringd door de prachtige huizen. Geniet van de rust, de Schotse sfeer en maak mooie foto’s van de idyllische straten.

Kom tot rust in Dean Village

Arthur’s Seat – topper om te doen in Edinburgh!

Arthur’s Seat is een spectaculair uitzicht dat je zeker op je lijstje wilt zetten. Maak hiervoor een wandeling over het Holyrood Park, met mooie bezienswaardigheden en dat op korte afstand van het centrum. In het bijzonder Arthur’s Seat, een oude vulkaan midden in de stad en het hoogste punt van Holyrood park. Wandel via het pad tot een hoogte van 251 meter en geniet van het adembenemende uitzicht over de stad.

Wat je verder in het Holyrood Park kan bezoeken: het St. Anthony’s Chapel uit de 15e eeuw, een overgebleven fort van zo’n 2.000 jaar geleden, het zoetwatermeer Duddingston Loch of de 45 meter hoge rotswanden Salisbury Crags, dat de skyline vormt van Edinburgh.

Museum of Edinburgh en National Museum

In Edinburgh vind je een aantal musea, waaronder het Nationale Museum en Museum van Edinburgh. In het Nationale Museum van Schotland (ook wel het Royal Museum of Scotland) ga je op reis door diverse collecties en ontdek je meer over de geschiedenis van Schotland, de natuur, verschillende wereldculturen, kunst, wetenschap en technologie in het Nationale Museum van Schotland. Gratis toegang met als bonus: een uitzicht vanaf het dakterras over de stad!

In het Museum van Edinburgh leer je meer over de sociale en industriële invloed van de stad. Loop langs bijzondere collecties of tijdelijke tentoonstellingen. Entree? Ook gratis! Maar een donatie wordt op prijs gesteld. Je vindt het museum langs de Royal Mile.

Camera Obscura and World of Illusions

Een opvallende attractie is de Camera Obscura & World of Illusions. Sinds 1835 (!) bestaat de attractie waar je meer dan 100 illusies kunt meemaken en meespelen. Laat je verbazen en laat je zintuigen tollen met optische illusies en trucs als een vortextunnel, spiegeldoolhof en een zogenaamde krimpkamer. Als bonus krijg je het spectaculaire 360 graden uitzicht over de stad vanaf het dakterras.

Loop over de beroemdste straat van Edinburgh: the Royal Mile

Mede door de vele bezienswaardigheden is the Royal Mile de bekendste straat in Edinburgh. Een bijzondere straat dat vol staat met mooie, historische panden. Een wandeling over the Royal Mile is zo goed als onmogelijk om over te slaan door de vele verbinding van centrumstraten in Old Town. Ook is de straat de verbindingslijn van Edinburgh’s Castle naar het Palace of Holyroodhouse.

Koop onderweg een Schotse kilt, goede whisky of duik een pub of restaurant in. Let wel op, in het hoogseizoen wordt de straat veel bezocht. Om drukte te voorkomen kun je Edinburgh het beste in het voor- of najaar bezoeken.

Leuk om te doen in Edinburgh: bekijk de Royal Mile ondergronds

Duik dieper in de geschiedenis van Edinburgh in het verborgen gedeelte van de stad, genaamd The Real Mary King’s Close. Dit verborgen gedeelte bestaat uit een web aan ondergrondse straten. Tussen de 16e en 19e eeuw was het ondergrondse stelsel drukker dan The Royal Mile dat erboven ligt. Dat gek klinkt, gezien de mensen letterlijk onder de grond leefden. In die tijd heerste namelijk de pest en was het in sommige gevallen beter om de straten te vermijden. Met ondergrondse winkels, huizen en bedrijven leefden destijds alle klassen in ‘the Close’. Boek een tour van ongeveer een uur om alles te leren over de geschiedenis van de stad en het unieke ondergrondse leven.

Victoria Street

Als je de over the Royal Mile loopt, ga dan ook zeker langs Victoria Street. Een opvallende, kleurrijke straat vol met gezellige pubs, restaurants en leuke winkeltjes. De straat bestaat eigenlijk uit twee straten: een onderlangs en bovenlangs (ook wel Victoria Street Terrace genoemd), dat een bijzonder effect geeft. Een ander bijzonder beeld zijn de typische felgekleurde gevels waardoor de straat is uitgegroeid tot één van de bekendste straten van Edinburgh.

St Giles’ Cathedral

Zoals gezegd vind je aan de Royal Mile vele bezienswaardigheden, waaronder de imposante St. Giles’ Cathedral. Een niet te missen kathedraal dat sinds de 12e eeuw bestaat, met zo’n rijke historie valt er genoeg te zien en te lezen. Je leert meer over het ontstaan en onderhouden van de kathedraal tijdens verschillende oorlogen, maar ook wat het tot op de dag van vandaag nog betekent voor veel Schotten. De entree is gratis, al wordt een donatie op prijs gesteld. Om bovenop de kathedraal te kijken met een uitzicht over Old Town zal je ca 6 pond moeten betalen.

Speciaal voor de Harry Potter fans

Ben je liefhebber van Harry Potter? Dan ben je in Edinburgh op het juiste adres! De hoofdstad was één van de inspiratiebronnen voor JK Rowling voor de verhalen van Harry Potter. In de stad vind je een aantal shops met Harry Potter spullen en musea met objecten uit de films. Hiervoor kun je ook terecht op Victoria Street. Je kunt zelfs een Harry Potter tour boeken om alle bekende locaties te ontdekken, van Zweinstein tot aan het graf van Voldemort.

Geniet van het uitzicht vanaf Calton Hill

In Edinburgh kom je aan mooie uitzichten niet te kort. Zo had je al het kasteel, de botanische tuinen, Arthur’s Seat, de kathedraal en last but not least: Calton Hill. Een bergtop midden in Edinburgh, maar met mooie uitzichten vanaf verschillende kanten over de stad. Bovenop staat het National Monument, geïnspireerd op het Pantheon in Athene. Vandaar de bijnaam “Athene van het Noorden”, maar helaas is het monument nooit afgemaakt. Tip: als je voor het mooiste (en rustigste) uitzicht wilt gaan, beklim dan de berg met zonsondergang.

Uitzicht vanaf Calton Hill over de stad

Palace of Holyroodhouse

Aan het eind van de Royal Mile kan je het indrukwekkende Palace of Holyroodhouse bezoeken, het officiële verblijf van de koningin van Schotland. Het staat vooral bekend als House of Mary, queen of Scots. Je vindt hier historische appartementen, ruïnes, tentoonstellingen en opmerkelijke tuinen. Tot op heden wordt het paleis nog steeds gebruikt voor ceremonies en officiële koninklijke gelegenheden.

Als je low-budget reist is het bezoek vrij prijzig, rond de 16 pond. Te duur? Check dan alleen de buitenkant en de 17e-eeuwse tuin dat toegankelijk is voor iedereen. Ga je voor de ultieme ervaring en heb je daar wat voor over? Boek dan zeker een afternoon tea, een luxe high-tea met vele lekkernijen in een eeuwenoud paleis!

Wat vond jij leuk aan Edinburgh? Laat het hieronder weten in de reacties 🙂

Geef een reactie