Ben je in Roemenië? Dan mag je de Transfăgărășan zeker niet overslaan! De Transfăgărășan is een super mooie autoroute die dwars door de Roemeense Karpaten loopt. Een aantal jaar geleden heeft Top Gear de Transfăgărășan uitgeroepen tot één van de mooiste wegen van de wereld. Als Top Gear het zelfs zegt… Sindsdien is het dit een populaire route die veel toeristen trekt. Wij vinden dat Top Gear helemaal gelijk heeft, want dit is echt wel een van de mooiste wegen waarover wij hebben gereden. Lees in deze blog onze ervaringen en tips voor deze prachtige autoroute.

Over de Transfăgărășan

De Transfăgărășan is een autoweg die dwars door het Făgărășgebergte loopt. Dit is het hoogste gebergte van Roemenië en maakt deel uit van de Roemeense Karpaten. De weg is aangelegd om een verbinding te creëren tussen de landsdelen Transsylvanië en Walachije. De weg begint in het noorden in Cârţișoara en eindigt in het zuiden in Pitești.

De weg bestaat grotendeels uit scherpe haarspeldbochten, waardoor het zeker een uitdaging is om deze route te rijden. Eenmaal de top bereikt, dan sta je op zo’n 2000 meter hoogte. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over het dal, het gebergte en de zojuist gereden autoroute. De hele autorit is er eentje om stil van te worden. Ben je van plan om door Roemenië te reizen? Zet de Transfăgărășan dan zeker op je lijstje!

Begin van een onvergetelijke route

Houd er rekening mee dat de weg is gesloten van oktober tot eind mei vanwege sneeuw. Ben je vroeg, zo rond begin juni, dan kun je de sneeuw nog zien liggen op de top.

Handig om te lezen: alles wat je moet weten over Roemenië

Vertrek vanaf Sibiu richting de Transfăgărășan

De Roemeense stad Sibiu is een goed beginpunt van je roadtrip over de Transfăgărășan. Dit leuke stadje ligt aan de voet van de Roemeense Karpaten en een uurtje rijden van het Tansfăgărășan gebergte. Het is een prachtig historische stad en op zichzelf al de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hier gerust een aantal dagen spenderen alvorens je aan de Transfăgărășan route begint. In onze special over Sibiu lees je 5 tips wat je daar kunt doen.

Geniet onderweg van de prachtige uitzichten

Vanaf Sibiu rijdt je naar Cârţișoara waar de route echt begint. Vanaf daar is er nog maar een weg de Transfăgărășan (of DN7C) die je door het Făgărășgebergte leidt. Met een maximumsnelheid van 40 km/u rijd je langs de scherpe haarspeldbochten naar boven. Onderweg zijn er vele plekken waar je even met de auto kunt stoppen om van het prachtige uitzicht te genieten. Tip: probeer ook echt een aantal keren te stoppen, want voor je weet ben je boven.

Stop bovenop de top om het Baleameer te bezoeken

Heb je het hoogste punt bereikt? Vergeet dan niet te stoppen voor het Baleameer. Dit is een prachtig gletsjermeer omringt door spectaculaire bergtoppen. Bijna iedereen die over de Transfăgărășan rijdt stopt hier om het Beleameer te bekijken. Daardoor is het vaak erg druk en is er weinig parkeerplek, maar dit prachtige meer is zeker de moeite waard om toch even een parkeerplekje te zoeken.

Lees ook: 5x must-sees in het sprookjesachtige Sibiu

Met een beetje geluk: beren spotten op de Transfăgărășan!

Kom je plots in de file te staan of rijden de auto’s voor je ineens wel heel langzaam? Dan kan het zo maar zijn dat er een beer over de weg loopt. In de Karpaten leven zo’n 5000 bruine beren, dat je er eentje tegenkomt op deze route zit er dik in. Wij kwamen tijdens onze dag over de Transfăgărășan maar liefst 2 tegen!

De Vidraru-dam

Als je vanaf de top naar beneden rijd richting Pitești zie je aan de rechterkant een groot meer liggen. Dit is het Vidraru-meer. Een stuwmeer dat in 1965 is ontstaan doordat de rivier de Argeş werd afgedamd. Rijd je nog een stukje verder, dan rijd je zomaar over de indrukwekkende Vidraru-dam. De dam is maar liefst 165 meter hoog en 305 meter lang, om bang van te worden zo groot! Hang over de railing om een kijkje naar beneden te nemen en voel de enorme hoogte door je hele lichaam.

Overnachten in Pitești of doorrijden naar Boekarest

Als je vanaf de Vidraru-dam verder naar beneden rijdt kom je uit in het stadje Pitești. Als je hier bent aangekomen is de Transfăgărășan helaas ten einde. Wees gerust, Pitești biedt genoeg mogelijkheden om te overnachten. Wat je ook kunt doen is doorrijden naar Boekarest. Vanaf Pitești is het nog zo’n 1,5 tot 2 uur rijden naar Boekarest.

Heb jij al eens over de Transfăgărășan gereden? Wat vond je ervan?


Geef een reactie