Sinds ik in Azie ben geweest en zag hoeveel afval daar langs de weg, op de stranden en in het water lag, dacht ik bij mijzelf: hier moet ik iets aan doen! Na onze reis ben ik thuis begonnen met het toepassen van een duurzamere en zero waste levensstijl. Een betere wereld begint immers bij jezelf, ga ook voor een groenere toilettas! In deze blog 5 milieuvriendelijke alternatieven voor producten in je badkamer.

TIP 1: Zero waste wattenschijfjes

Jaarlijks gebruikte ik zo’n 730 wattenschijfjes om mijn make-up mee te verwijderen. Twee wattenschijfjes per dag. Wow wat een getal, en dat gaat allemaal rechtstreeks de prullenbak in. Zonde. Sinds een half jaar ben ik overgestapt op wasbare wattenschijfjes. Even wennen, maar nu ben ik super blij met mijn wasbare wattenschijfjes. Ze zijn even fijn als gewone wattenschijfjes, ik heb wel even getwijfeld om over te stappen met mijn gevoelige huid, maar dit pakte goed uit.

TIP 2: Eco-friendly tandenborstel

Plastic tandenborstels worden niet gerecycled en komen daardoor in onze natuur terecht. Wereldwijd gebruiken we ieder jaar 5 miljard tandenborstels. Zo lijkt tandenpoetsen ineens toch heel vervuilend, vind je niet? Gelukkig hebben bedrijven niet stilgezeten en hier een geniale oplossing voor bedacht, namelijk de bamboe tandenbostel. De bamboe tandenborstel is voor 96% recyclebaar. Alleen het borsteltje zorgt nog voor vervuiling, deze is namelijk nog wel gemaakt van synthetisch materiaal. Bamboe tandenborstels kun je bij de meeste supermarkten krijgen, dus het is een makkelijke aanpassing.

Zero waste zeep bar

TIP 3: Zeep en shampoo bars

Jaarlijks verslijten we heel wat shampoo en douchegel flessen. Allemaal plastic verpakkingen die na gebruik direct de container in gaan.. Het alternatief voor doucheproducten in vloeibare vorm is het gebruik van douchegel, zeep of shampoo in vaste vorm. Doucheproducten in vaste vorm hebben geen plastic verpakking nodig, ze zijn dus een stuk beter voor het milieu.

Ook handig: zelf vloeibare zeep maken

TIP 4: Natuurlijke verzorgingsproducten

Gewone verzorgingsproducten en cosmetica bevatten stoffen waarvan steeds meer duidelijk wordt dat het niet goed voor je huid. Bekijk de ingrediënten van je dagcrème maar eens, het zit bomvol met chemische producten. Chemische producten kunnen nooit goed voor je huid zijn, en als het niet goed voor je huid is, is dat het ook niet voor het milieu. Het gebruik van natuurlijke producten is veel beter voor je huid. Tegenwoordig zijn er heel wat producenten van natuurlijke verzorgingsartikelen, dus keus genoeg. Denk ook eens aan kokosolie of shea boter, ook dit kun je gewoon gebruiken om je huid te verzorgen. Natuurlijker kan het niet!

TIP 5: Duurzame wattenstaafjes

Wattenstaafjes zijn net zo slecht voor het milieu als wattenschijfjes. Gelukkig zijn ook hier alternatieven voor. Je kunt bijvoorbeeld wattenstaafjes van bamboe gebruiken, dat scheelt al een hoop plastic. Ook zijn er herbruikbare wattenstaafjes te verkrijgen, deze staafjes zijn gemaakt van nylon en silicone. Ze kunnen gemakkelijk gereinigd worden met water en zeep, hierdoor hoef je nooit meer nieuwe wattenstaafjes te kopen. Gooi nooit meer plastic wattenstaafjes weg met deze milieuvriendelijke alternatieven.

Hoe groen is jouw toilettas? Gebruik jij al milieuvriendelijke alternatieven in de badkamer?

Geef een reactie