Het grootste Nationale Park van het Verenigd Konikrijk en één van de redenen waarvoor je naar Schotland op vakantie wilt: de Schotse Hooglanden, beter bekend als the Highlands. Het biedt rust, ongerepte natuur, oneindig mooie uitzichten en een mix van cultuur en historie. Tijdens je roadtrip door de Schotse Highlands rijd je langs bergen, groene landschappen, prachtige meren, kastelen en geniet je van prachtige uitzichten!Het gebied bestaat al meer dan 400 miljoen jaar, puurder dan dit ga je het niet krijgen!

Je kunt de Highlands prima met de trein bewonderen, maar als je voor de mooiste ervaring wilt gaan. Huur dan een auto of ga met je eigen auto naar Schotland voor een roadtrip door de Schotse Highlands. Je hebt dan alle tijd om het gebied te verkennen en van al het moois te genieten dat het heeft te bieden.

Loch Ness

Wie kent de verhalen niet? Wereldwijd bekend door het monster ‘Nessie’, in Nederland beter bekend als “het monster van Loch Ness”. Wandel of fiets langs het meer en geniet van de prachtige uitzichten. Of ga voor het mooiste uitzicht vanaf Urquhart Castle, een voormalig koninklijk kasteel. Inmiddels afgebrokkeld en niet meer actief, maar dat maakt het juist zo bijzonder en goed voor veel mooie fotomomenten.

Wil je meer weten over het meer en het monster? Bezoek dan de tentoonstelling Nessieland of het Loch Ness Exhibition Centre, waar je ook een boottocht over het meer kan boeken.

Ben Nevis – niet te missen tijdens je Schotse Highlands Roadtrip

Een enorme inactieve vulkaan dat miljoenen jaren geleden uitbarstte en naar binnen stortte. Met de 1345 meter hoogte dat overbleef, is het de grootste berg van Groot Brittannië. De berg wordt ook wel ’the Ben’, ‘Mountain with its head in the clouds‘ of ‘venomous mountain’ genoemd en vind je in het Lochaber Park.

Ben Nevis beklimmen tijdens je roadtrip door de Schotse Highlands

Door klimmers, wandelaars en avonturiers jaarlijks bezocht om de tocht naar boven te aan te gaan. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op schitterende uitzichten. Ga jij de uitdaging aan? Het advies is om niet ongetraind of zonder wandelervaring de berg te beklimmen, vooral niet in de winter. Check daarom van te voren wel de weersvoorspellingen, want met slecht weer is het af te raden om het bergpad te bewandelen.

De hoofdstad van het buitenleven: Fort William

Fort William een goed startpunt om The Ben te beklimmen. Begin bij het bezoekerscentrum in het nabijgelegen Glen Nevis en begin aan de tocht van 8 uur naar de top.

Ben Nevis uitzicht

Naast The Ben is er meer te beleven in het knusse stadje, dat ook wel “de hoofdstad van het buitenleven in de VK” wordt genoemd. Je kan hier heerlijk tot rust komen door te genieten van de uitzichten, te vissen of wandelen. De actieliefhebbers kunnen te raften, mountainbiken of zelfs te skiën. Na de tijd kan je weer bijkomen in een gezellige pub met een lokaal gebrouwen Ale of whisky.

Bezoek ook de middeleeuwse stad Edinburgh: lees 16 dingen die je wilt doen in Edinburgh

Voor iedere natuurliefhebber: Lochaber Geopark

Uitzicht na uitzicht, daarvoor wil je in het Lochaber Geopark zijn. Je kan hier terecht voor bergen, rivieren, meren, kliffen, stranden en een verzameling aan wilde dieren. Loop, fiets, rijd of ski door het park en ga miljoenen jaren terug in de tijd. Je voelt je kleiner en kleiner worden hoe langer je in dit enorme landschap bent.

Naast The Ben heb je hier Great Glen, een vallei van 100 km lang van Fort William aan de oostkust naar Inverness aan de westkust. Ook kan je het schiereiland Ardnamurchan verkennen, het meest westelijke punt van Groot Brittannië, met een vuurtoren voor een prachtig uitzicht. Je kunt gerust een aantal dagen door brengen in het fascinerende Geopark.

Voel de geschiedenis bij Eilean Donan Castle

Een van de bekendste en meest gefotografeerde kastelen, op het kasteel in Edinburgh na, is wellicht het Eilean Donan Castle. Het kasteel staat op een klein eiland dat bereikbaar is door een eeuwenoude brug, dat voor een magische, romantische uitstraling zorgt. In de 13e eeuw gebouwd ter verdediging tegen de Vikingen en later de Engelsen. Tijdens die aanvallen is helaas veel van het kasteel gesneuveld, maar in begin 20e eeuw gedeeltelijk gerestaureerd.

Het Eilean Donan kasteel neemt je mee in de robuuste tijden waarin Schotland zich heeft bevonden. Je kan een ticket kopen bij het bezoekerscentrum om over de brug te wandelen en het kleine eiland te bezoeken. Spendeer je liever geen geld hieraan? Wees gerust, want het kasteel is van buitenaf ook al betoverend mooi! Plus je vermijd de massatoerisme, want het kan er in het hoofdseizoen druk zijn.

Van Eilean Donan naar Dunrobin Castle

Waar het Eilean Donan kasteel je in een oogopslag meeneemt door de donkere dagen van Schotland, heeft het Dunrobin kasteel daarentegen een hele andere uitstraling. Het kasteel behoort tot de grootste huizen in de Highlands en is een van de oudste bewoonde kastelen in Groot Brittannië. Door de kegelvormige torens doet het kasteel denken aan een Franse Chateâu.

Ga voorbereid naar Schotland: 10 meest gestelde vragen beantwoord

De beroemde treinreis van Harry Potter: het Glenfinnan viaduct

De meesten kennen Schotland van de ongerepte natuur, cultuur of opvallende Schotse accent, maar ook dit is één die vaak voorbij komt: de stoomtrein van de Harry Potter films. Het inmiddels wereldberoemde Glenfinnan viaduct was een aangelegen plek destijds voor de Zweinstein Express. De stoomtrein, in Schotland beter bekend als de Jacobite Train, rijdt van Fort William naar Mallaig over dit indrukwekkende viaduct. Boek een ticket voor de trein, maar wees er vroeg bij, want dit is een zéér populaire attractie onder toeristen. Je kan zelfs een complete treinreis boeken, waar je langs locaties uit de films gaat.

De Zweinsteinexpress in Schotland

Wist je dat er in Edinburgh ook veel plekken zijn waar het hart van iedere Harry Potter sneller van gaat kloppen.

The Quiraing / Isle of Skye – voor bovenaan je Schotse Highlands roadtrip!

Poeh poeh poeh, iets met een bucket list en dingen die je zéker niet mag missen tijdens je roadtrip door de Schotse Highlands: The Isle of Skye. Een klein beetje natuurliefhebber zal hier al ontzettend blij van worden. Het is alsof je teruggaat in de tijd. Je waant je in de Lord of the Rings of Game of Thrones: ruige rotsen, watervallen, kastelen en schitterende kliffen. Je wilt hier heen voor de mooiste uitzichten en adembenemende wandeltochten dwars door de ongerepte natuur.

Het eiland is ca 4 uur rijden vanaf het vliegveld in Edinburgh. Je komt er via de Skye-Bridge, dat het eiland verbindt met het vaste land, of via de veerdienst vanuit Armadale.

Daag jezelf uit op Bealach na Bà

De Bealach na Bà, een bergpas aan de westkust van Schotland en de steilste weg van Groot Brittannië. Een weg met veel haarspeldbochten, passing places (om andere automobilisten de ruimte te geven) en hellingen tot wel 20 (!) procent. Het wordt aangeraden om deze weg niet te betreden als je weinig ervaring hebt met autorijden. Je skills en lef worden namelijk flink op de proef gesteld. Mocht je er voor willen gaan, dan krijg je er veel mooie uitzichten voor terug.

Route over de Bealach na Bà tijdens je roadtrip door de Schotse Highlands

Toevoegen aan je roadtrip Schotse Highlands: the Highland Games

Al honderden jaren oud, typisch Schots en inmiddels wereldwijd bekend! Meestal zijn dit eendaagse evenementen dat groots wordt uitgepakt en waar jaarlijks duizenden mensen op af komen. Naast de traditionele sporten als paalwerpen, touwtrekken en kogelslingeren kan je genieten van Schotse volksdansen, eten, spellen, kraampjes en niet te vergeten muziek (kippenvel gegarandeerd!). Zet één van de games dan ook op je lijstje tijdens je Schotse Highlands roadtrip.

The Highland Games leeft als nooit tevoren in de Schotse cultuur en is een waar spektakel. Op verschillende locaties vinden achtereenvolgend de Highland Games plaats. Je betaalt een kleine vergoeding om het terrein te betreden en de games bij te wonen. Let the games begin!

Wat is jou bijgebleven tijdens je roadtrip door de Schotse Highlands?

Geef een reactie