In het hart van Roemenië ligt Brașov, een middeleeuwse stad aan de voet van de zuidelijke Karpaten. De stad ligt in het zuidoosten van Transsylvanië en telt zo’n 250.000 inwoners. Brașov is een gezellige stad met vele bezienswaardigheden en een leuk centrum. In deze blog vertel ik je wat de leukste dingen zijn die je in Brașov kunt doen/bezoeken.

Bij de stichting van Brașov in de 13e eeuw, was de stad nog onderdeel van Hongarije. De Hongaarse koning nodigde Saksen uit om een sterke stad te bouwen, zo werden invallen van Turken en Tataren verminderd. Een lange tijd waren de Saksen de meerderheid van de bevolking. Vanaf de 19e eeuw vestigden ook Hongaren en Roemenen zich in deze stad. Nadat Brașov in 1920 van Roemenië werd, verdween het Saksisch-Hongaarse karakter, doordat steeds meer Roemenen zich in deze stad gingen wonen en werken. Sinds Roemenië is toegetreden tot de EU, is Brașov een bloeiende stad geworden.

Zwarte kerk / Biserica Naagra

De Zwarte Kerk, in het Roemeens Biserica Naagra, is het bekendste gebouw in Brașov. De zwarte kerk is in de 14e eeuw gebouwd door de Duitse bevolking van Brasov. Het is het belangrijkste Gotische monument van Roemenië en een van de grootste gebedshuizen van de lutherse gemeenschap. In 1689, tijdens de Grote Turkse Oorlog, werd de kerk gedeeltelijk verwoest door een grote brand.  De muren waren zwartgeblakerd van de vlammen, waardoor de kerk de naam Zwarte Kerk heeft gekregen. De renovatie van de kerk is in barokstijl gedaan, waardoor het verschil in architectuur van de Barokke binnenkant en de Gotische buitenkant is te verklaren.

Black Church, Biserica Neagră, Zwarte Kerk, religie, geloof, Roemenië, Brașov, geschiedenis

Voor het eerst naar Roemenië? Lees dan eens: alles wat je moet weten over Roemenië

Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului

Deze orthodoxe kerk ligt direct aan de Piata Sfatulu, maar valt niet erg op, waardoor je hem makkelijk kunt missen. Naast de KFC vind je een poort, als je hier binnen loopt kom je uit op een kleine binnenplaats waar de kerk staat. Het is een kleine maar erg mooie kerk. Extravagant gedecoreerd, erg kleurrijke kunstwerken, en een gouden altaar. De kerk is nog steeds in dienst, je kunt dus Roemenen tegen komen die hier voor hun gebed komen.

Berg Tâmpa

Braşov is gelegen aan het zuidelijke deel van de oostelijke Karpaten. Tâmpa is een, 960 meter hoge, berg in de Karpaten en bijna helemaal omringt door Braşov. Vanaf het centrum kun je deze berg wel zien liggen, bovenop de berg staat namelijk een erg opvallend hollywood-style Braşov bord. Tâmpa is geleidelijk uit de aardkorst gestegen en bestaat voornamelijk uit kalksteen. Voor een groot deel is beschermd natuurgebied, door de zeldzame diersoorten (beren, vogels, vlinders) en plantensoorten die er zijn gevonden. Je kunt naar de top wandelen via een aantal verschillende routes die zijn aangelegd door het Staatsbosbeheer. Of je kunt ervoor kiezen om de kabelbaan naar boven te nemen. Hoe dan ook, je moet echt naar boven voor het spectaculaire en panoramische uitzicht over de stad Braşov, en op een heldere dag kun je nog veel verder kijken.

Tâmpa, berg, uitzicht, Brașov, Roemenië, stad

Piata Sfatulu / Raadsplein

In het midden van het oude centrum van Braşov ligt het Raadsplein, in het Roemeens Piata Sfatulu, dat het hart van het centrum vormt. Sinds 1364 worden er al wekelijks markten gehouden, waar kooplieden uit binnen en buitenland op af komen. Rondom het plein staan 18e- en 19e-eeuwse gebouwen, waarvan de meeste monumenten zijn. Midden op het plein staat het voormalige Raadshuis, Casa Sfatului. In het voormalige Raadshuis bevind nu het Historisch Museum van Braşov. Rond het plein kun je ook de zwarte kerk, de orthodoxe kerk en vele terrassen en restaurants vinden.

Braşov, Roemenië, plein, kerk

Strada Sforii

In Braşov vind je de smalste straat van Oost-Europa, waarvan in Braşov wordt gedacht dat het de smalste straat van heel Europa is. Het smalste gedeelte van de 80 meter lange Strada Sforii is slechts 111 centimeter, bredere gedeeltes zijn maximaal 135 centimeter breed. Strada Sforii, wat touwstraat betekend, werd in de 15e eeuw gebouwd als gang waardoor brandweerlieden zich gemakkelijk door de stad konden verplaatsen. Brand was in die tijd een groot probleem in Braşov en in de rest van Europa. Tegenwoordig is de Strada Sforii een behoorlijke toeristische attractie, het kan er dus erg druk worden. Als je foto’s wilt maken, kom dan vroeg in de ochtend of heb veel geduld.

Lees ook: Kasteel Bran: ontdek het kasteel van Dracula

Peleș, kasteel, Brașov, historie, bezienswaardigheid, Roemenië

Heb jij nog leuke tips om te doen/zien in Brașov?

Geef een reactie