Zoals iedereen weet zit het weer niet altijd mee, maar in de zomermaanden schijnt de zon vaak genoeg. Ondanks het weer is Schotland een land waar je gegarandeerd verliefd op zal raken. Je zal het land verlaten met het verlangen om zo snel mogelijk weer terug te komen. Geniet van de natuur, de vrijheid, gezelligheid en de meest gastvrije mensen. In deze blog lees je onze ervaringen van een 5-daagse rond trip, dat eigenlijk veel te kort duurde.

Schotland: het land van ultieme vrijheid

Schotland: Het Nieuw-Zeeland van Europa

Het land is bijna 2x zo groot als Nederland, maar telt iets meer dan 5 miljoen inwoners. Je kan je inbeelden hoe het land er dan ongeveer uit ziet. Inderdaad, heel veel natuur. Schotland wordt niet voor niets het Nieuw-Zeeland van Europa genoemd, bovendien ben je er snel met de auto, openbaar vervoer of het vliegtuig.

Zelf zijn we met het vliegtuig gegaan en hebben we een auto gehuurd in Edinburgh. Met iets minder dan 500.000 inwoners de op een na grootste stad van Schotland. Eenmaal aangekomen in het land staan de Schotten je al op te wachten om te helpen de tram naar het centrum te nemen. Geen schreeuwende taxi’s, geen verkopers, gewoon zeer behulpzame mensen. Schrik niet, eenmaal in het centrum van Edinburgh geniet je nog niet van de vrijheid van Schotland. Het is er druk, maar erg mooi. Je kan er genieten van de eeuwenoude bezienswaardigheden, het Edinburgh Castle en prachtige uitzichten over de stad. Wanneer je een korte trip door Schotland hebt gepland, is het advies om zo snel mogelijk de Hooglanden in te gaan.

Schotland: het land van ultieme vrijheid

The Highlands

In het Nederlands beter bekend als de Hooglanden. Het is misschien wel de bekendste streek van Schotland door het prachtige landschap en mooie cultuur. Wellicht ken je The Highlands van de Higland games, het meer van Loch Ness of de vele kastelen en forten.

Om van de ultieme vrijheid van Schotland te genieten, kan je het beste zelf met de auto naar Schotland gaan of een auto huren. Mijn voorkeur heeft een auto huren, ook omdat je aan de andere van de weg rijdt. Ik hoor je denken…nee, het is niet moeilijk en binnen een paar minuten weet je niet beter. Een handig tip is om in het begin achter de auto’s aan te rijden, zodat je kan wennen aan het links rijden. Reserveer van te voren een auto via internet, eenmaal ter plaatse zijn de auto’s (in het hoogseizoen) uitverkocht. Je huurt nog een Opel Corsa voor een 800 Schotse Pond, omgerekend bijna € 900 per dag (!). Via internet zit je al snel op een paar tientjes. We hebben een Land Rover Defender gehuurd bij 4×4 Hire Scotland, voor 120 Pond per dag. Nog steeds veel geld, maar het was het dubbel en dwars waard. De power en robuustheid is ideaal in de Schotse Hooglanden, ook omdat je met dit bakbeest offroad kan.

Schotland: het land van ultieme vrijheid

5- daagse autoroute door Schotland

De auto hebben we 4 dagen gehuurd en in totaal 830 km mee gereden. Klinkt als veel, maar hoe meer je rijdt hoe meer je van Schotland ziet. Zodra je eenmaal begint te rijden, wil je alleen nog maar meer zien. Dat is ook direct het voordeel van een auto. Ook het openbaar vervoer is goed haalbaar, maar dan heb je minder vrijheid om uit te stappen waar je wilt en te vertrekken wanneer je wilt.

We zijn zonder plan naar Schotland gegaan, het enigste dat wij wisten is dat we in Edinburgh zouden beginnen en eindigen. Gezien onze vlucht naar en vanaf Edinburgh was. Bij aankomst en onder het genot van een aantal Pints hebben we een plan gemaakt voor de komende dagen. Onze route zou linksom gaan, langs de plaatsen Killin, Connel, Kinlochleven, Fort William, Nethy Bridge, Clova, Aboyne en vervolgens weer Edinburgh.

Natuur en cultuur

Wanneer je voor het eerst in Schotland komt en redelijk tot goed Engels spreekt, is het taaltje toch even wennen. De Schotten praten snel en met een stevig accent, met name op het platteland. Wees gerust, na een aantal uren/dagen begint het Schots te wennen.

Wat je zeker niet mag missen zijn The Highland Games. Misschien heb je dit wel eens voorbij zien komen in Nederland. Het is de Schotse versie van Sterkste Man. Het grote verschil ten opzichte van Sterkste Man is dat er met gewichten wordt gegooid in plaats van getild. Ook loop het hele dorp en omgeving uit naar het evenement, met attracties, hardloop-, dans-, en muziekwedstrijden, optredens, eten, drinken en shops. Kortom, hier kan je jezelf de hele dag vermaken.

Highlands van Schotland
The Highlands of Scotland

In Schotland betaal je met de Schotse Pond, waarvan de valuta samenhangt aan de Britse Pond. Op de meeste plekken kan je pinnen, maar zorg voor de zekerheid dat je ook wat cash op zak hebt.

Voor het eten hoef je niet naar Schotland, het ontbijt kan je vergelijken met het Engelse ontbijt. Een stevig ontbijt, met tomaat, paddenstoel, scrambled egg, bonen, bacon en worstjes. Ze zeggen niet voor niets “ontbijt als een keizer”. De lunch bestaat grotendeels uit dezelfde keuze als het avond eten. Iedere regio kent zijn eigen lekkernijen, van visgerechten tot vleesgerechten. Schotten zijn net als Britten gek op vlees, het bekendste nationale gerecht van Schotland is dan ook “Haggis”. Gemaakt van (schrik niet) schapen hart, long en lever, vermalen met vet, ui, havermout, peper, zout kruiden en bouillon. Vaak wordt dit geserveerd met “Neeps and Tatties”, Schots voor koolraap en aardappelpurree.

De natuur is waarvoor je naar Schotland gaat. Je waant je in alle rust, soms heb je het idee dat er niemand anders is. De wegen zijn vrijwel altijd rustig, behalve in de steden. Je kan er prachtig fietsen en hiken. Probeer een slaapaccommodatie te vinden in een afgelegen gebied, trek je wandelschoenen aan en loop de bergen op. Veel accommodaties bieden zelfs plattegronden of gidsen aan om te gaan hiken.

Ben jij al eens in Schotland geweest? Wat zijn jouw beste tips?

Geef een reactie