De Roemeense stad Cluj-Napoca is de grootste stad van het prachtige gebied Transsylvanië. In Cluj-Napoca vind je veel studenten en universiteiten, daarom wordt de stad ook wel de studentenhoofdstad van Roemenië genoemd. De invloed van studenten zie je overal in de stad, zo worden er jaarlijks meerdere festivals georganiseerd. Een van het meest succesvolle festival van de stad is: Untold. Vele grote artiesten spelen hier op het hoofdpodium waaronder ook Nederlandse artiesten als Armin van Buuren, Tiësto en Afrojack. Cluj is een bruisende jonge stad waar veel is te doen en te beleven. Wat ons betreft zeker de moeite waard om te bezoeken!

Over Cluj-Napoca

Vroeger stond op de plaats waar Cluj (spreek uit als Kloezj) nu is gebouwd een Dacische (oud Roemeense) nederzetting met de naam Napoca. Het Dacische rijk werd rond 100 n. Chr. binnengevallen door de Romeinen waarbij de nederzetting werd verwoest. Later in de 13e eeuw kwamen veel Duitse immigranten, traditioneel Saksen genoemd, naar Roemenië. Zij bouwden een nieuwe nederzetting op de plek waar ooit Napoca stond. De stad, destijds Klausenburg genoemd, kreeg in 1270 stadsrechten en ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste steden van Zevenburgen (Transsylvanië). De Roemeense inwoners noemden de stad Cluj. In 1974, nadat de stad officieel van Roemenië was, werd de naam veranderd in Cluj-Napoca.

Sinds 896 behoorde Transsylvanië tot het Hongaarse rijk, uiteindelijk is Cluj in 1918 deel van Roemenië geworden. Doordat de stad zo lang van Hongarije is geweest en gesticht is door Duitse immigranten, zie je veel Hongaarse en Duitse invloeden in de stad. Inmiddels wonen er meer dan 320.000 mensen in Cluj en dit aantal stijgt met het jaar. Vooral de vele universiteiten zorgen ervoor dat de stad blijft groeien.

Lees ook: alles wat je moet weten over Roemenië

Geniet van een hapje of drankje op Piata Unirii – must om te doen!

Piata Unirii is het grootste en belangrijkste plein van Cluj-Napoca. Je vindt er vele oude en belangrijke gebouwen, zoals het Banffy Paleis en de St. Michaels Kerk. Het wordt gebruikt om festivals, concerten en andere activiteiten te organiseren. Het plein is ook nog eens ontzettend mooi, doordat het omringt is door prachtige barokke gebouwen. Geniet van de bruisende stad en de prachtige architectuur rondom het plein tijdens een hapje of een drankje bij een van de vele restaurants of cafes op Piata Unirri.

Het indrukwekkende plein Piata Unirii in Cluj-Napoca

Bezoek de St Michaels Kerk

Midden op het Piata Unrii vind je de reusachtige St. Michaels kerk. Na de zwarte kerk in Brasov is het de grootste kerk van heel Transsylvanië. De toren is maar liefst 76 meter hoog en daarmee wel de hoogste kerk van heel Transsylvanië. De bouw van de kerk startte in 1349 en tussen 1442 tot 1447 werd hij afgewerkt. De rooms-katholieke kerk is gebouwd in gotische stijl, te herkennen aan de spitsbogen en grote ramen die je overal in de kerk terugvind.

Adres: Piața Unirii, Cluj-Napoca

Matthias Cornvinus-monument

Vlak voor de St Michaels kerk vind je het Matthias Corvinus-monument. De Hongaarse koning Matthias Corvinus geboren in1433 in Cluj-Napoca, toentertijd nog onderdeel van Hongarije, staat op dit monument afgebeeld. Hij regeerde van 1458 tot 1490. Naast het ruiterstandbeeld van Matthias Corvinus staan vier andere sculpturen. Dit waren vier grootofficieren tijdens het regiem van Mattias Corvinus van 1458 tot 1490.

Anderen lezen ook: reis door Roemenië

Rondje door Old Town – aanrader om te doen in Cluj!

Een leuke manier om Cluj te verkennen is door er simpelweg doorheen te lopen. Loop van highlight naar highlight en pak daarmee direct je beweging voor de dag. Dit deden wij ook en kunnen we zeker aanraden! Bewonder de bijzondere gebouwen en typische Roemeense straten die je overal en nergens tegenkomt. Ook is het lekker om daarmee te ontsnappen aan het drukke leven in de stad. Tip: begin vanaf het Unirii plein.

Omring jezelf met bloemen en exotische planten in de Botanische Tuin van Cluj-Napoca

Ben je wel even klaar met de drukte van de stad? Breng dan een bezoekje aan de botanische tuinen van Cluj-Napocoa. Midden in de stad ligt namelijk een 14 hectare grote botanische tuin verstopt. Hier worden meer dan 10.000 verschillende plantensoorten tentoongesteld in de siertuin, kas, of een van de thematuinen. Ook leuk: in de botanische tuin staat een uitkijktoren, waar vanaf je uitzicht hebt over de hele stad.

Adres: Strada Republicii 42, Cluj-Napoca

Het Dormition of the Theotokos kathedraal

Naast de reusachtige St Michaels Kerk is er nog een grote kerk te vinden in Cluj-Napoca: het Dormition of the Theotokos-katherdraal. Dit is het grootste en bekendste orthodoxe kathedraal van Roemenië. Het kathedraal is tussen 1923 en 1933 gebouwd in byzantijnse stijl. Deze bouwstijl is te herkennen aan zijn exotische koepels en prachtige gouden mozaïeken. Een indrukwekkend gebouw om te zien.

Adres: Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca

Bezoek het kleurrijke Nationaal theater

Tegenover het Kathedraal staat nog een bijzonder gebouw, namelijk het Nationaal Theater. Het theater is gebouwd in de 19e eeuw en doet tevens ook dienst als Nationaal Opera. Het is een erg mooi en kleurrijk gebouw, en het heeft de typische oost Europese uitstraling. Wil je nog eens een Roemeense theatervoorstelling bijwonen? Dan is dit je moment, want bijna iedere dag wordt er een voorstelling gehouden. Het gebouw alleen van buitenaf bekijken is ook zeker de moeite waard!

Bezoek het prachtige theater in Cluj-Napoca

Loop een rondje door Central park in Cluj-Napoca

Het Central Park is een groot park in het centrum van Cluj-Napoca. Het park wordt druk bezocht door de Roemenen die in de stad wonen. Loop een rondje door het park of eet je lunch op een bankje, en geniet er van de cultuur en natuur van Cluj. Of geniet alleen al van de mooie uitzichten onderweg naar het park.

Adres: Parcul Central, Cluj-Napoca

Uitzichten in Cluj-Napoca

Geniet van het uitzicht over de stad vanaf Cetatuia Park

Voor een prachtig uitzicht over de stad moet je naar het Cetatuia park. Dit park, wat vroeger een fort was, ligt bovenop een heuvel, waardoor je prachtig uitzicht hebt over de hele stad. Het uitzichtpunt is bereikbaar via oude trappen. Het is even een klim naar boven, maar dat is ook zeker de moeite waard. Ook gaaf: om vanaf dit punt de zonsondergang te bekijken.

Adres: Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca

Welke stad vond jij een bezoekje meer dan waard? Laat het ons weten, dan kunnen wij er ook heen 🙂

Geef een reactie