Helaas is het door de Corona epidemie lastig geworden om te reizen, ook voor ons helaas. Iedereen kijkt naar alternatieven en dan kom je al snel uit op vakantie in eigen land. Iets dat helemaal niet raar is, het zit alleen niet in ons systeem. Kijk naar de Fransen, Italianen of Spanjaarden. Zij vieren ieder jaar hun vakanties in eigen land! In deze special hebben we 5 mooiste plekken voor je uitgelicht voor een dagje varen in Nederland. Let’s go!

Het schitterende Nationaal Park Alde Feanen

Stiekem toch onze trots, beide geboren en getogen in Friesland. En heel eerlijk gezegd, je kan je hier prima een week vermaken op de boot zónder roze bril ;). Het nationale park de Alde Feanen is één van de 21 nationale parken van Nederland. Centraal gelegen in Friesland, omringd door Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Voor bootverhuur kan je het best terecht in Earnewâld (Eernewoude in het Nederlands), een typisch watersportdorp. Hier kan je suppen, kanoën, een sloep huren, een rondvaart maken in het donker, meevaren op een boot op zonne-energie of dompel je onder in de Friese cultuur door te Skûtsjesilen. Klaar met varen? Geen probleem! Je kan jezelf nog langer vermaken door de prachtige fiets- en wandelroutes, of huur een motor, scooter of step.

In Earnewâld geniet je van mooie moerasbossen, meren slootjes, weilanden en rietlanden. Je vaart over meren, brede vaarten en kleine sloten. Ook dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Alde Feanen met onder andere otters, ooievaren, reeën en aalscholvers. Al met al een prachtig park vol afwisseling en voor ieder wat wils.

Ooievaars spotten in Eernewoude Friesland

Zoals je ziet heeft Earnewâld veel te bieden voor een perfect dagje varen in Nederland! voor jong en oud. Nieuwsgierig geworden en wil je meer ontdekken over de routes? Neem dan een kijkje op Earnewald-routes.nl.

Meer weten? Lees ook: 7 leuke dingen om te doen in Nationaal Park de Alde Feanen

#1 voor een dagje varen in Nederland – Giethoorn

“Het Venetië van Nederland” en ontzettend populair bij buitenlanders. Een voordeel van het Corona-virus is de weinig toeristen op dit moment, op een normale zomerse dag zouden de vaarten goed gevuld zijn met boten. Mocht je Giethoorn willen bezoeken, dan is dit het moment!

Je ontdekt de pracht van Giethoorn en het omliggende natuurgebied De Wieden door een fluisterboot of sloep te huren. Een fluisterboot is een open punterbootje met een stille, elektrische motor. Beter voor het milieu én je kunt beter genieten van de stilte op het water. Let wel op, je kan hiermee zo’n 6 tot 8 uur varen. Een sloep biedt daarentegen meer comfort, onder andere door het stevige kussenset. Ook is een sloep langer, breder en hierdoor ruimer mocht je met meer personen gaan te varen.

Het prachtige Giethoorn voor een dagje varen in Nederland

Je hebt verschillende vaarroutes uiteenlopend van 1 tot 4 uur. Om optimaal te genieten van Giethoorn is ons advies de route van 3 uur te kiezen, hierdoor zie je het dorp Giethoorn en heb je alle tijd in De Wieden. Bovendien geldt in het hoogseizoen een minimale huurtijd van 2 uur.

Tijdens de Corona zijn er voorzorgsmaatregelen en dien je te boeken via Giethoornboeking.nl.

Ook leuk om te lezen: 9x erop uit in Nederland

Bevers spotten in Nationaal Park De Biesbosch

Altijd al bevers willen spotten? Dan kan je het beste terecht in De Biesbosch, waar meer dan 300 bevers leven! Niet voor niets is het dier het icoon van het park is. Je kan hiervoor een fluistertocht boeken vanaf 4 verschillende locaties. Boek een elektrische sloep of huur met een groep een boot met schipper laat je afdwalen in het groene Biesbosch.

Vaar langs wilgenbossen, groene oevers en door kronkelende rivieren. Ga je liever kanoën of met een roeiboot? Dat kan hier ook, neem alvast een picknick mee. Leg aan bij een steiger of ga op zoek naar één van de verborgen strandjes.

De schitterende natuur in Nederland

Het is een groot Nationaal Park met getijdenverschil, houd dus rekening met ondiepe delen, stroming en grote afstanden. Een voordeel is dat je maximaal 3 nachten mag overnachten in je boot voor anker, op sommige andere plekken mag je maximaal 3 uur aan een steiger liggen. Kijk hier dus goed naar.

Voor ultieme rust ga je naar De Biesbosch, de gemeente heeft een maximale snelheid van 6 km/u ingesteld. Snelle boten kom je hier niet tegen. Het motto is dan ook “door De Biesbosch varen is De Biesbosch ervaren!”

Je vindt De Biesbosch op de grens tussen Brabant en Zuid-Holland.

Dagje varen in Laag Holland

Laag Holland is een uniek plekje vlakbij Amsterdam, dat zijn naam heeft te danken aan de bijzondere ligging van 6 meter onder de zeespiegel. Het is een klassiek Hollandse regio met molens, groene houten huizen, weilanden en prachtige wateren.

Naast de mooie natuur en omgeving kan je een uitstapje maken naar Volendam, Marken of de Zaanse Schans. Dit maakt het de ideale plek voor een dagje varen in Nederland. Je hebt er bijzondere slaapaccommodaties en eetgelegenheden op de meest bijzondere plekken!

Uitzichten tijdens een dagje varen in Nederland

Normaal zie je door de bomen het bos niet meer door de vele toeristen, maar door Corona is het op sommige plekken heerlijk rustig. Mocht Volendam toch te druk voor je zijn, dan kan je uitwijken naar Kampen. Een typisch Hollandse stad, met typisch Oudhollandse huisjes aan het water. Zeker de moeite waard!

Ben je van plan langer in Laag Holland te verblijven, breng dan ook een bezoekje aan Edam, Monnikendam of Broek in Waterland. Allemaal mooie, charmante dorpen waarvan het Oudhollandse duidelijk terug is te zien.

Plan je een trip naar Laag Holland? Lees dan ook 13 tips om te doen in Amsterdam

Genieten in de Nieuwkoopse Plassen

Net als Laag Holland vind je in de Nieuwkoopse Plassen een typisch Nederlands landschap. Een prachtig laagveenmoeras in het Groene Hart in Zuid-Holland, gelegen bij Nieuwkoop (logisch…), Noorden en De Meije. In de zomer zal je hier een mooie tijd beleven. Langs de oevers zie je landelijke rietgedekte huizen, terrassen aan het water en boten die door de wind zeilen. Dit beschermde natuurgebied is voor de mensen die houden van natuur, rust en het spotten van bijzondere vogels.

Ook voor de mooiste waterplanten breng je een bezoek aan de Nieuwkoopse Plassen. Je vindt hier velden van waterlelies, pinksterbloemen, koekoeksbloemen en watermunt. Naast planten omring je je met vogels en heb je kans om een otter, ree, hermelijn of een vos te spotten. Deze dieren hebben zich weten te nestelen in dit mooie natuurgebied.

Genieten tijdens een dagje varen in Nederland

Je kan zelf het gebied verkennen op het water, wandelend of met de fiets, maar wil je alles ontdekken van de Nieuwkoopse Plassen? Dan kan je een excursie inplannen met een boswachter. Mocht je nog tijd over hebben, bezoek dan ook de rest van het Groene Hart. Dat nog veel meer moois heeft te bieden.

Kijk voor alle activiteiten in de Nieuwkoopse Plassen op www.natuurmonumenten.nl.

Wat is jouw favoriete plek voor een dagje varen in Nederland? We zijn benieuwd!

Geef een reactie