Oké, ik moet eerlijk toegeven. Ik heb olifanten gevoerd, over vulkanen gelopen en gezwommen met schildpadden, maar ik was nog nooit in Amsterdam geweest. Tot een jaar geleden. Zonde eigenlijk. De stad heeft zoveel te bieden, leeft dag en nacht en er altijd iets te beleven. Wat je zal opvallen is dat de Amsterdammers je vaak aanspreken in het Engels, omdat het aantal toeristen zo hoog ligt in de stad. Iets dat wij in het noorden niet snel meemaken. Amsterdam is een stad die óók voor jou een must is om te bezoeken. De mensen die er al vaker zijn geweest, zullen deze mening waarschijnlijk met ons delen. Je leest in deze blog 13 leuke tips om te doen in Amsterdam.

Lekker eten in de Foodhallen van Amsterdam

De Foodhallen is een grote loods dat is omgebouwd tot een hippe eetgelegenheid. Volledig in 2020 stijl met ingebouwde foodtrucks. Je kan hier terecht voor het lekkerste Japans tot aan Mexicaans. Vind je het lastig om een keuze te maken? Gelukkig kan je gelukkig van alle gerechten kleinere porties nemen om zo veel mogelijk te proeven. Yeeess!

Eten in foodhallen Amsterdam

Zet de Foodhallen alvast in je agenda voor een dagje Amsterdam. Let wel op, het kan hier nogal druk zijn. Dat geldt eigenlijk voor alle leuke eetgelegenheden in Amsterdam. Check voor de zekerheid of de Foodhallen zijn geopend.

Aanrader om te doen: varen door de Amsterdamse grachten

Dit is misschien wel de topper van de lijst. Ontsnap de drukte en ervaar Amsterdam van een hele andere kant, vanaf het water. Op het water is het veel minder druk dan in op straat, waar het soms overbevolkt kan zijn. Voor een paar tientjes per persoon huur je al een boot met schipper. Als je niet van varen houdt, wees gerust. De grachten en panden zijn ook goed te bewonderen vanaf de kant en de iconische bruggetjes. Zet je camera alvast op scherp voor alle mooie beelden!

Vaar door de binnenstad van Amsterdam en geniet van de karakteristieke oude architectuur. Ga langs Artis en het Scheepvaartmuseum of naar het noorden voor modernere bouwstijlen. Je kan snel en gemakkelijk eten en drinken laten “bezorgen” op je boot, download hiervoor een bezorgapp en kies een restaurant op de route. Klik op afhalen in plaats van bezorgen. Zo hoef je niet eens meer van je boot af!

Boottocht over de grachten van Amsterdam

Je kan ook voor een compleet arrangement kiezen. Met keuze tussen meer dan 40 arrangementen kies je jouw favoriete pakket. Uiteenlopend van tapas op een sloep tot aan een burger & bier cruise, van een silent disco cruise tot een salonboot.

Anderen lezen ook: de 5 mooiste plekken om een dagje te varen in Nederland

Bezoek het indrukwekkende Rijksmuseum

In het Rijksmuseum vind je vooral Nederlandse kunst en geschiedenis. Onder andere collecties van Rembrandt van Rijn zoals de Nachtwacht. Mocht je niet van kunst of Nederlandse geschiedenis houden, dan is het pand alleen al de moeite waard om van binnen en buiten te bekijken. Het pand bestaat al sinds 1885 en is tussen 2003-2013 enorm gerenoveerd. Nooit eerder onderging een nationaal museum zo’n grote renovatie als dat van het Rijksmuseum.

Bezoek aan het Rijksmuseum

Tip: boek online alvast een ticket, zo voorkom je een lange wachttijd in de rij.

Genoeg musea voor een hele dag in Amsterdam

Het Rijksmuseum behoort tot onze top 6 musea in Amsterdam, maar wat te denken van het Anne Frank en Van Gogh museum. We hebben hier naast nog 3 interessante musea om de top 6 af te maken.

Zo heb je het Stedelijk museum, ook wel het Museum of Modern Art. Het grootste museum met moderne en hedendaagse kunst in Nederland. Het Scheepvaartmuseum mag ook zeker niet ontbreken. Het museum was van oorsprong een groot magazijn voor de marine in 1656. Sinds 1973 is het pand omgetoverd tot het Scheepvaartmuseum.

NEMO Museum in Amsterdam

Last but not least en direct naast het Centraal Station vind je één van de mooiste panden van Amsterdam: het NEMO Science Museum. Het grootste science museum van Nederland. Bovenop het grote gebouw kan je vanaf het dakplein (jep, plein op het dak) een prachtig uitzicht over Amsterdam.

Bezoekje aan de Wallen – populairst om te doen in Amsterdam!

Van alle bekende gebieden die we al hebben beschreven, mag de Wallen zeker niet ontbreken. Wie kent het immers niet? Het is het oudste gedeelte van Amsterdam. Het staat natuurlijk bekend om de bordelen, raamprostitutie en coffeeshops, maar het is ook een prachtig oud deel van Amsterdam. Je vindt er veel karakteristieke architectuur uit de 14e eeuw. Loop langs de grachten en geniet van de idyllische uitzichten.

Vanwege de traditionele, rode lampen wordt het ook wel de Rosse Buurt of het Red Light District genoemd. ’s Avonds komt de buurt pas echt tot leven en komt het effect van de rode neonlampen tot zijn recht. Zoals bij veel rosse buurten in steden is het niet aan te raden om in je eentje te gaan en denk ook om zakkenrollers. Niet om je bang te praten, maar te waarschuwen. Je vindt de Wallen hier.

Kijk je ogen uit op het Leidseplein

Voor een hapje en een drankje of om te stappen moet je hier zijn. Rondom het plein zitten honderden (!) horecabedrijven, maar ook bioscopen, poppodia en theaters. Niet de minste, te noemen de Stadsschouwburg, DeLaMar-theater, de Melkweg en Paradiso.

Loop over het Leidse Plein

Het plein is het beste te bereiken zonder auto, gezien het gebied een autovrije zone is. Met het openbaar vervoer, per fiets of te voet is het plein prima te bereiken. Plof neer op een gezellig terras en bewonder wat er allemaal om je heen gebeurt!

Bezoek de beste dierentuin van de Benelux!

Artis is alleen al een toffe plek doordat de dierentuin in hartje Amsterdam ligt. Bovendien is het de oudste dierentuin van Nederland en bestaat al sinds 1838. Het doel van Artis om de liefde en zorg voor de natuur te stimuleren. Hier zijn wij grote voorstanders van als The Green Wanderlust! Normaliter houden wij niet zo van dierentuinen of waar dieren zijn opgesloten, maar Artis heeft iets bijzonders. Iets vriendelijks. Iets magisch.

Bezoek aan dierentuin Artis

Laat je verrassen door alle diersoorten die met elkaar leven in de verschillende huizen. Ook heeft Artis het eerste microbenmuseum ter wereld geopend, om de allerkleinste organismen te ontdekken. Loop door de honderden vlinders in het Vlinderpaviljoen of bewonder alle kleurrijke vissen in het Aquarium. Reserveer je tickets van te voren.

Loop over de Dam

Het plein is het kloppende hart van Amsterdam, waar dan ook veel toeristen op af komen. Je vindt hier het Nationaal Monument , dat op 4 mei 1956 werd onthuld. Het monument is ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Grote kans dat je De Dam herkent van de nationale dodenherdenking op tv.

Wandel over De Dam in Amsterdam

Andere trekpleisters gelegen aan de Dam zijn het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk. Ook vind je rondom de Dam de Wallen, Singel 7 (het smalste huis ter wereld) en het winkelcentrum Magna Plaza. Zeker de moeite waard om langs de Dam te hoppen wanneer je door de stad wandelt. Dat is ook het voordeel van de stad: alles is op loopafstand.

De gezelligste straatjes van Amsterdam

Naar onze mening is de 9 Straatjes één van de meest knusse gebieden in Amsterdam. Het gebied bestaat uit een aantal gezellige winkelstraatjes in het Amsterdamse centrum. 9 winkelstraatjes om precies te zijn, die zag je wel aankomen toch?

Sinds de jaren 90 worden deze straten de 9 Straatjes genoemd en zit het bomvol authentieke winkels, schilderachtige monumenten en bijzondere horeca. Je zal direct opmerken dat anders is dan het Leidseplein of de Dam. Met name in de kerstperiode zijn de straatjes mooi aangekleed en verlicht, wat een gezellige sfeer met zich meebrengt.

Het idee achter de 9 Straatjes was een gezamenlijk winkelgebied te promoten. Het gebied moest hetzelfde worden zoals de Jordaan. Om zo afstemming en samenwerking tussen ondernemers te realiseren, maar ook om toeristen naar het gebied te trekken. Destijds nog volledig onbekend. Sinds 1996 bestaat de vereniging “De 9 Straatjes”, bestaande uit ondernemers. Sinds die tijd is de vereniging uitgegroeid tot een uithangbord voor binnen- en buitenland, als het gaat om communitybuilding en online uitstraling. Ook lopen zij voorop qua distributie en op de manier waarop zij afval verzamelen. Dit zie je terug wanneer je door de 9 Straatjes loopt. Kijk voor de route en alle winkels op De9straatjes.nl.

Meer leuke uitjes in Nederland? Lees dan: 9x erop uit in Nederland

Doen in Amsterdam: kom tot rust in het Vondelpark

Het Vondelpark is niet zomaar een park, het is sinds 1996 een rijksmonument en één van de kroonjuwelen van Amsterdam. Ieder jaar wordt het park bezocht door ruim 10 miljoen mensen. Dat is ongeveer 21 bezoekers per vierkante meter, het Central Park in New York trekt circa 5 bezoekers per vierkante meter. BOEM! Tijdens de Corona is dit natuurlijk anders, doordat iedereen om 1.5 meter moet zitten. Desalniettemin blijft het een mooi park om doorheen te lopen of om even bij te komen.

Natuur in Amsterdam in het Vondelpark

Met ongeveer 12 vissoorten, 30 vogelsoorten en 4700 bomen kun je hier ook gerust heen voor dieren, flora en fauna. Neem een hapje mee om in de zomer lekker te picknicken. Kijk hier voor de route.

Wandel over de straten van Monopolie – leuk om eens te doen!

Wie monopolie heeft gespeeld kent de Kalverstraat als de duurste straat van het spel. Dit is ook niet voor niets. In het “echte leven” kost de huur voor een winkel namelijk meer dan € 3.000 per vierkante meter! In deze lange straat bevinden zich meer dan 170 winkels, met bekende winkels als Blokker, Hema, Douglas en Pandora.

Nog niet klaar met shoppen of heb je een flink budget te besteden? Loop dan eens door de P.C. Hooftstraat, in binnen en buitenland bekend. De straat is chique, stijlvol en de meest luxueuze winkelstraat van de stad. Je vind hier ’s werelds bekendste kledingmerken, luxe en beauty producten, hotels en restaurants. Ook zonder hoog budget is het de moeite waard om deze luxe straat te bewonderen.

Struin de Albert Cuyp af

Met 260 kramen is de Albert Cuyp de grootste dagmarkt van Europa. Met zoveel kramen heb je natuurlijk veel diversiteit, van verse groenten, fruit en vis tot accessoires, bloemen en stoffen. Ook kan je hier voor een lekker hap terecht. Bovendien in een populaire wijk van Amsterdam waar een leuke en gemoedelijke sfeer hangt.

De bekende markt Albert Cuyp

De Albert Cuyp is de bekendste markt van Amsterdam, dat al sinds 1905 bestaat. Door de jaren heen uitgegroeid als favoriete plek voor Amsterdammers, maar ook voor vele bezoekers. Tijdens een dagje Amsterdam mag je de Albert Cuyp zeker niet overslaan.

Maak een selfie met jouw held in Madame Tussauds

Nog zo’n bekend fenomeen is het Madame Tussauds, het museum met wassenbeelden van nationale en internationale beroemde personen. Wat velen niet weten is dat Madame Tussauds meer dan 200 jaar geleden in Engeland is ontstaan (!) In 1972 werden de deuren geopend in Amsterdam en was daarmee de eerste vestiging buiten Engeland. Inmiddels is het concern wereldwijd bekend met vestigingen onder andere in Berlijn, New York, Hollywood, Sjanghai en Bangkok.

Het bekende Madame Tussauds Museum

Maak een selfie met Lil Kleine, de superhelden Thor en Hulk, bekende sporters Rico Verhoeven, Sven Kramer en Epke Zonderland, wereldleiders Barack Obama en Nelson Mandela of toch liever met George Clooney? Je ziet ze allemaal in Amsterdam met nog veel meer wassenbeelden.

Laat je ons weten wat je van Amsterdam vindt? Dat vinden wij weer leuk 🙂

Geef een reactie