Biarritz is een elegante en populaire badplaats aan de Baskische kust van Frankrijk. Het is erg populair door zijn charmante 19e-eeuwse gebouwen in combinatie met de prachtige natuur. Voor de stad liggen vele grote rotsen waar vanaf je een schitterend uitzicht hebt over de Golf van Biskaje. Door de rijke surfgeschiedenis in Biarritz is het ook nog eens een belangrijke surf bestemming. Genoeg te doen en te beleven dus, lees hieronder de 9 leukste dingen om te doen en te zien in Biarritz.

De witte vuurtoren

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Biarritz is de witte vuurtoren. De vuurtoren is in 1834 gebouwd in kaap van Saint-Martin, de scheidingslijn tussen Frans Baskenland en Les Landes. Hij is zo’n 73 meter hoog en er is zelfs een mogelijkheid om hem te beklimmen. Met een trap van 250 treden kun je de top bereiken. Vanaf de top van de vuurtoren heb je prachtige uitzichten over Biarritz, de baksische kustlijn en de Pyreneeën. De vuurtoren is omringt door een park waarin je kan genieten van het mooie uitzicht of fijn kunt picknicken.

Frankrijk, France, Zuid-Frankrijk, Biarritz, surfen, gezellig, stad, citytrip

De vuurtoren ligt aan het noordelijke deel van de kust van Biarritz en is twintig minuten lopen vanaf het centrum. Ook is er een mogelijkheid om je auto gratis te parkeren bij de ingang van de vuurtoren.

Surfen in Biarritz

Biarritz is een legendarische plek wat betreft golfsurfen, het is de plek waar het golfsurfen in Europa is begonnen. Een paar buitenlanders probeerden voor het eerst, bij het strand van Cote Des Basques in, op de golfen te surfen. Als snel begon de lokale bevolking dit over te nemen, tegenwoordig staat het surfen centraal in de cultuur van deze regio. Biarritz is wereldberoemd om zijn diverse surfspots, daarnaast worden er jaarlijks vele internationale surfwedstrijden gehouden.

De twee bekendste surfspots van Biarritz zijn de stranden Grande Plage en Cote Des Basque. Beide surfspots zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde surfers. Biarritz is een echte must-see voor iedere surf fanaat. Ook als je nog nooit gesurft hebt is het leuk om hier eens een surf lesje te proberen. Kijk eens die golven in de foto hierboven!

Wil je meer surfspots weten in Frankrijk? Check dan eens onze 12 surfspots in Frankrijk voor beginners

Villa Eugenie / Hôtel du Palais

Hotel du Palais (vroeger Villa Eugenie) is een hotel aan het strand Grande Plage van Biarritz. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd voor keizerin Eugenie, de vrouw van Napoleon. In 1854 kocht Napoleon enkele hectares duinen in Biarritz om een zomervilla, omringd met tuinen, bossen en vijvers, op te laten bouwen. De locatie koos Napoleon in de buurt van Spanje, zodat zijn vrouw geen heimwee naar haar geboorte land kreeg. Door de bezoeken van het keizerlijke echtpaar ontwikkelde Biarritz zich tot een luxueuze badplaats.

De villa werd in 1880 verkocht en omgebouwd tot hotelcasino. In 1903 woede er een brand door het hotel, het hotel werd verwoest. Na de brand werd het gebouw weer rijkelijk opgebouwd, waardoor het jarenlang door de internationale elite werd bezocht. In de jaren vijftig werd het hotel tijdelijk gesloten, waarna het in verval raakte. Na een campagne van de burgemeester, werd er financiering gevonden om het hotel opnieuw te renoveren. Sindsdien is het weer een luxe hotel, waar nog steeds veel elite op af komt.

Het hotel is ingericht in historische stijl, waardoor het nog steeds doet denken aan het verleden van het hotel. Je kunt er overnachten in één van de prachtige suites, of dineren in het restaurant met uitzicht over de baai van Biarritz.

Rocher de la Vierge / Rots van de Maagd Maria

Rocher de la Vierge, ofwel de rots van de Maagd Maria is een iconisch monument in Biarritz. De rots heeft zijn naam te danken aan het beeld van de Maagd Maria dat sinds 1865 op de rots staat. De legende gaat dat walvisvaarders uit de haven van Biarritz in een zware storm terecht kwamen, op een gegeven moment zagen ze een goddelijk licht, dat ze weer terug naar de haven leidde. Uit dankbaarheid plaatsten de overlevenden een beeld van de Maagd Maria op de rots.

Napoleon III had het idee om de rots uit te hollen om zo een tunnel door de rots te creëren. Daarnaast liet hij een brug vanaf de kust bouwen, zodat de rots toegankelijk werd vanaf de kust. Eerst een houten brug, maar deze bleek niet bestand te zijn tegen de woeste golfen. In 1887 werd er daarom een metalen brug gebouwd, deze staat er nog steeds.

Tegenwoordig is de rots een grote toeristische attractie. Vanaf het puntje van rots van de maagd Maria kun je de hele baai van Biarritz overzien, met aan de ene kant het Grande Plage en aan de andere kant de Baskische kust tot aan de Pyreneeën .

Rocher du Basta

In Biarritz zie je nog veel invloeden van Napoleon III, hij wilde van Biarritz een soort fort maken en plaatste overal bruggetjes en muurtjes. Tijdens een wandeling langs de kust van Biarritz zie je dan ook vele rotsen die aan de kust verbonden zijn met bruggetjes. De rots van de Maagd Maria is een voorbeeld hiervan, maar je hebt ook nog Rocher du Basta. Rocher du Basta is een rots met een miniparkje die bereikbaar is via een stenen brug. Op de rots kun je naar boven klimmen, waar je een mooi uitzicht over de stad en de kust hebt. Een leuke plek om te lunchen of te genieten van de zonsondergang.

Frankrijk, France, Zuid-Frankrijk, Biarritz, surfen, gezellig, stad, citytrip

Port de Pêcheurs / Vissershaven

Port de Pêcheurs is de oude vissershaven van Biarritz, waar je prachtige mini-vissershuisjes kunt bewonderen. De haven bestaat uit 64 vissershuisjes, campottes genoemd, met allemaal Baskische namen als Ttuku ttuku, Momo Etxea. Daarnaast zit er nog een watersportscentum en enkele visrestaurants waar je kunt genieten van een heerlijke lunch of diner. De vissershaven is een plek die je gemakkelijk voorbij loopt, omdat het zo klein is en laag gelegen ligt, maar het is zeker een aanrader om hier doorheen te lopen.

Lees ook: 7x must-do’s in het middeleeuwse Chartres

La Plage du Port Vieux – Strand Port Vieux

La plage du Port Vieux is zonder twijfel het kleinste strand van Biarritz. Het is gelegen in een rotsachtige inham, waardoor het beschut is tegen wind en golven. Om die reden is dit strand egr populair bij gezinnen met jonge kinderen. Het heeft een ovale vorm en is omgeven door een zuilengalerij, waardoor het er heel charmant uitziet. Daarnaast heb je vanaf het strand ook nog eens prachtig uitzicht op Rocher de la Vierge. Geen wonder dat het het favoriete strand van de locals is.

Villa Belza – Huis op de rots

Villa Belza is een villa dat bovenop een rots staat aan de kust van Biarritz, als je langs de kust loopt kun je dit bijzondere huis bijna niet missen. Toen de Fransman Ange Dufresnay in bezit kwam van dit bijzonder gelegen stukje land liet hij er een villa op bouwen. De villa kent vele legendes over hekserij en geesten, dit komt voort uit de naam Belza, wat zwart betekend. Echter heeft de villa zijn naam niet te danken aan de legendes, maar werd de naam aan het huis gegeven door de heer Dufresnay zelf, als eerbetoon aan zijn vrouw Marie Belza.

Frankrijk, France, Zuid-Frankrijk, Biarritz, surfen, gezellig, stad, citytrip

Avenue de l’impératrice

Houd je van 19e-eeuwse villa’s, dan is deze straat zeker een bezoekje waard. De gemeente besloot in 1997 om 837 gebouwen in de stad te beschermen, waardoor vele oude panden gerestaureerd zijn of worden. Op Avenue de l’impératrice vind je allerlei prachtige gebouwen, sommige heel mooi gerestaureerd andere nog in oude staat.

Ben jij al eens in Biarritz geweest? Wat vond jij het leukste om daar te doen/zien?

Geef een reactie