• Berichtcategorie:Tips

Iedere persoon is anders, iedere reis is anders. Zelfs in een tropisch land kan het koud zijn, denk aan de top van een berg of de hoog liggende gebieden. Hier wil je de lange broek graag aan hebben. Naast de standaard lijst die je altijd meeneemt, zoals een paspoort en pinpas, is het hebben van uitgebreidere basislijst erg handig. Vooral wanneer je voor het eerst gaat backpacken wil je al snel te veel meenemen. Doe van te voren wat vooronderzoek van je eindbestemming: wat is de temperatuur overdag en ’s nachts? Hoe groot is de kans op regen? Ga ik goedkoop overnachten of voor extra luxe? De antwoorden op deze vragen maken jouw basislijst. Lees snel verder voor 12 tips voor inpakken van je backpack!

Sneldrogende handdoek – een must voor je backpack inpaklijst!

Eén van onze favoriete items om mee te nemen op reis: sneldrogende handdoeken. Het neemt relatief weinig ruimte in beslag, terwijl de handdoek zo groot is als een strandlaken. De handdoek is super snel opgedroogd, gemakkelijk op te vouwen en compact genoeg om mee te nemen. Door de grootte is de handdoek ook ideaal te gebruiken als kleed of als extra laken tijdens de koudere nachten. Een Hamandoek is ook een goede optie, maar is minder handig om als handdoek te gebruiken.

Poncho inpakken voor de natte dagen

Een poncho neemt nagenoeg geen ruimte in beslag en kan je altijd voor de zekerheid in je backpack inpakken, of op bestemming aanschaffen natuurlijk. Het hangt af van het land of locatie waar je rondreist, maar wanneer je het moet gebruiken ben je blij dat je er een meehebt. Al kan je bij een tropische bui beter gaan schuilen… 

Backpacken door tropisch gebied in Sapa

Voor extra hygiëne: een lakenzak inpakken in je backpack

Houd je van hygiëne? Lakenzak. Ben je van plan in hostels te slapen? Lakenzak. Bang voor beestjes of kou? Lakenzak. Nog doorgaan? Lakenzak. Het woord zegt het eigenlijk al, een grote dichte laken. Je slaapt als het ware in een dekbedovertrek, met een dekbed of slaapzak eroverheen. Op deze manier slaap je toch onder je eigen, schone dekbed. Geloof mij, op sommige plekken wil je dat echt wel. Net als de items hierboven, neemt de lakenzak weinig ruimte in (mits je een kleine, lichte lakenzak hebt gekozen) en is het locatie afhankelijk of je het gebruikt.

Oordopjes of koptelefoon om muziek te luisteren

Oordopjes mogen niet ontbreken bij je basispakket. Neem hiervoor oordopjes voor muziek en oordopjes om geluid te dempen. Hierdoor kan je slapen in alle rust in het openbaar vervoer, vliegtuig of in een accommodatie. Chiiiill! Ga je met z’n tweeën te backpacken? Neem dan zeker een audio splitter mee. Dit is een kabel of opzetstukje waarmee je met z’n tweeën kan luisteren, ieder via zijn eigen oordopjes. Ook ideaal als je een film of serie wilt kijken.

Altijd toiletpapier inpakken in je backpack of daypack

The walk of shame”, iemand die ooit heeft gekampeerd zal weten wat hiermee wordt bedoeld. Voor de anderen: het loopje van je tent naar het openbare toiletgebouw, gewapend met een wc-rol onder je arm. Niet alleen is het een must om een rol mee te nemen voor toiletbezoeken, maar ook handig wanneer je iets morst, een wondje hebt of schone handen wilt. Tijdens lange busritten in Azië wil je graag een wc-rol standaard in je daypack of rugzak hebben, in dergelijke landen zijn de toiletten minder luxe dan dat wij gewend zijn. In het ergste geval: een gat in de grond en moet je doorspoelen met een emmertje water.

Spelletjes voor vermaak

Een pakje kaarten is zo meegenomen, neemt geen ruimte in en zal altijd van pas komen. In verre landen heb je vaak geen internet (tenzij je een ter plaatse een simkaart koopt), er is niets leukers om dan ’s avonds wat spellen te doen. Met z’n tweeën of met een aantal anderen die je net hebt ontmoet. Ook als je lang onderweg bent van bestemming naar bestemming, is het ideaal om een pakje kaarten mee te hebben. Ben je fan van een ander spel dat je graag wilt meenemen? Let dan wel op bij het backpack inpakken dat het niet te veel ruimte in beslag neemt.

Lees ook: 12x dingen om te doen onderweg naar je bestemming

Passende kleding voor ieder klimaat

Waar je ook naar toe gaat, meestal komt dezelfde kleding van pas. Minimaal een korte en lange broek, eventueel ook een korte en lange trainingsbroek, een korte en lange mouwen shirt, een vest en winddicht jasje, goede wandelschoenen, bij mooi weer goed (wandel)slippers. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, vooral wanneer je voor langere tijd gaat backpacken. Hier zal je ongetwijfeld de voordelen van inzien. Tip: rol je kleding op of doe het in vacuüm zakken, dit scheelt je ruimte voor wat extra kleding. 

Rondreis door Noord-Vietnam

Backpack inpakken met bagage organizers

Je kent het wel, het moment dat je na een lange dag wandelen je sokken uittrekt. Ahww yeaah! Eén van de beste momenten. Op die lucht na dan…Die sokken doe je liever niet terug in je backpack. Een tasje of een bagage organizer is hiervoor perfect. Een extra voordeel is dat je met bagage organizers je backpack overzichtelijk kunt in- en uitpakken. Sokken bij de sokken, ondergoed bij elkaar en vieze was scheiden van het schone. Je kunt er zelfs nog voor kiezen om dit te doen met vacuüm zakken, om alles zo dicht mogelijk in te pakken en ruimte te besparen.

Toilettas benodigdheden – houd het beperkt!

Hoe minder je meeneemt tijdens het backpacken, hoe beter. Je kunt kleine flesjes aanschaffen om bijvoorbeeld zonnebrand en shampoo in te doen. Basisinhoud: nagelschaartje, tandpasta, tandenborstel, deo, kleine shampoo, kleine zonnebrand, paracetamol en EHBO spullen. Koop hiervoor een klein EHBO pakket, die gaat hoe dan ook van pas komen. Zo houd je alles compact en ruimte voor andere spullen in je backpack.

Ook leuk om te lezen: 5 tips voor een groenere toilettas

Veilig backpacken

Het is een optie om een flightbag mee te nemen, met als extra een hang- en kabelslot. Een flightbag is een hoes waarin je je backpack veilig opbergt voor onderweg. Het voorkomt dat dingen kapotgaan of aan je backpack gaan hangen. De hoes kan je weer afsluiten met een hangslot. Ook kan je een kabelslot meenemen om meerdere tassen aan elkaar vast te maken. Wel zo veilig op de momenten dat je het nodig hebt, want je backpack wordt in bagageruimten of op een open ruimte gelegd waar je er geen zicht meer op hebt.

Veilig backpack inpakken

Geld en paspoorten opbergen

Wat je zeker wilt meenemen tijdens het backpacken is een kleine portemonnee of een opberg buideltasje (voor onder je kleding). We hebben zelf nooit nare ervaringen gehad, maar je wilt liever je paspoorten en geld verspreid opbergen in je rugtas. Een aanrader hiervoor is een daypack met een heupgesp met daarin kleine opbergvakjes, groot genoeg voor wat geld en pinpassen. Met de gesp zorg je voor minder lasten op je schouders en zit de tas extra vergrendeld, zo voorkom je de kans dat er wordt gesteeld. Voor de zekerheid hadden we een buideltasje mee waarin we waardevolle spullen kwijt konden wanneer wij geen tas meehadden. Better safe than sorry!

Handige elektronica dat niet mag ontbreken bij het inpakken van je backpack

Neem voor de zekerheid een universele wereldstekker mee, zodat je altijd en overal stroom hebt. Ook hier geldt, doe van te voren vooronderzoek om hiervoor zeker te zijn. Scheelt je anders weer wat ruimte. Gebruik je je telefoon vaak onderweg? Dan is een powerbank erg handig om mee te nemen, vooral als je veel Netflix kijkt, muziek luistert of foto’s bewerkt.

Tijdens het backpack inpakken, stel jezelf dan iedere keer de vraag: heb ik dit écht nodig en ga ik dit écht gebruiken? Een twijfelachtig antwoord zegt al voldoende. Neem liever te weinig mee, dan te veel. In de meeste gevallen ga je niet naar een ontwikkelingsland waar je niets kan kopen.

Wat staat er op jouw basislijst om mee te nemen voor het backpacken?

Geef een reactie