• Berichtcategorie:Tips

Of je nu van Noord naar Zuid-Thailand reist of van Valkenburg naar Amsterdam, het is altijd prettig om onderweg iets te doen. Misschien ben je na een half uur uitgepraat en begin je om je heen te turen, praat je nog een beetje over de omgeving en het gesprek valt stil. Op zoek naar een nieuw onderwerp. Maar hé, stiltes kunnen juist relaxed zijn! In de stilte heb je tijd voor andere dingen, vooral tijdens een lange autoreis. Hieronder een lijstje met 12 dingen die je onderweg kunt doen, tegen verveling, stiltes of om jezelf nuttig te maken.

Onderweg een goed boek lezen

Houd je van lezen en rijg je de boeken aaneen? Neem dan vooral een e-reader mee om eindeloos boeken te lezen. Houd je liever van traditionele boeken met papier en inkt? Neem dan een aantal dwarsliggers mee. Dit zijn mini boekjes van 8 bij 12 cm. Door dit kleine formaat kan je het gemakkelijk overal mee naar toe nemen. Een ander voordeel is dat je nu meer dan één leesboek kan meenemen! Ben je uitgelezen? Geen probleem: overal op de wereld zijn inleverpunten, waar je je boekje kan weggeven, verkopen of inruilen. Wat ook erg prettig is om te doen is het luisteren van audioboeken. Wij maken gebruik van Storytel, een prettige applicatie met een enorme bibliotheek aan boeken.

Lonely planet en route uitstippen

Wanneer je in het buitenland reist en geen internet onderweg hebt, is een Lonely Planet de ideale uitkomst. Dit is een reisgids gemaakt voor ieder land of continent. Hier staan alle to do’s in, lekkerste restaurants en zelfs personen die je moet opzoeken om een brommer te huren. Zie het als de offline TripAdvisor. Zo sleten wij de Lonely Planet van Zuidoost Azië erdoorheen en planden mede met dit boek onze route. Ook goed voor je Engels, want niet alle versies zijn in het Nederlands verkrijgbaar.

Kaart, Kaartlezen, Onderweg, Wat te doen onderweg?, Auto, Rondtrip, Rondreis, Vakantie, Autoreis

Talenknobbel ontwikkelen

Op reis of tijdens vakantie waarderen de “locals” het enorm wanneer je je best doet om hun taal te spreken. Soms móet je zelfs…in Italië heb je plekken waar ze geen Engels spreken, of neem regio’s in Frankrijk. Ben je op vakantie in Zuid-Amerika en wil je graag een tafel voor 2 reserveren in het Spaans? Leer een aantal basiswoorden of zinnen in de plaatselijke taal vanuit een taalboekje of app op je telefoon. Houd je je hersenpan ook direct scherp voor na je vakantie!

Meer weten over Frankrijk? Lees dan de 9 Dingen die je wilt weten als je naar Frankrijk gaat

Onderweg een puzzel maken

Oma’s klassieker: een puzzelboekje. Wie heeft dit vroeger niet gedaan? Misschien wel het laatste redmiddel tegen verveling, al zeg ik het zelf. Net als een taal leren is een puzzelboekje een goede hersenkraker om je hersenen scherp te houden. Je moet er wel tegen kunnen, veel mensen worden namelijk wagenziek van lezen tijdens een autoreis.

Netflix and chill

Dan is Netflix een beter alternatief, en mijn persoonlijke favoriet van de lijst. Mocht je een Netflixabonnement hebben, dan kan je series en films downloaden. Wanneer je toch 10 uur of langer onderweg bent, kan je net zo goed je favoriete serie bingewatchen. Heb je daarna weer alle tijd om op avontuur te gaan. 

Spotify luisteren onderweg  

Een andere favoriet is Spotify. Download je favoriete afspeellijsten en luister de lijst offline, bespaart je internetkosten (mocht je dit überhaubt hebben in het buitenland). Overal en altijd muziek, wat wil je nog meer? Het handige van Spotify is dat hier naast muziek ook veel podcasts op zijn te beluisteren, gratis en voor niets. Bespaart je weer op boeken of mobiele apps.

Kaart, Kaartlezen, Onderweg, Wat te doen onderweg?, Auto, Rondtrip, Rondreis, Vakantie, Autoreis

Dagboek schrijven

Klinkt misschien alleen voor bloggers of reizigers die anderen op de hoogte willen houden. Maar serieus, houd zo nu en dan bij wat je hebt gedaan. Natuurlijk zegt een foto meer dan 1000 woorden, maar soms heb je niet overal een foto van. Hoe leuk is het dan om later je verhalen terug te lezen en de kriebels weer te voelen? Je ervaart alles weer opnieuw. Mocht je dan toch een blog beginnen, dan heb je de eerste tekst alvast! 

Administratie bijhouden

Wanneer je op low budget reist is het prettig om je uitgaven bij te houden, vooral in het begin. Hoe langer je goedkoop reist, hoe langer je op reis kunt. Is dat even mooi meegenomen! Schrijf al je kosten op om uit te rekenen waar je op kunt bezuinigen of waar je juist budget voor over hebt.

Onderweg een potje kaarten

Neem een pakje kaarten mee voor onderweg, je hebt ze zelfs in miniformaat ter grootte van een duim. Serieus, zo’n pakje hebben we helemaal versleten tijdens één van onze reizen. Vooral handig wanneer je lang moet wachten of een tafeltje hebt in de bus of de trein. Iedereen kent wel een aantal kaartspellen, ook in het buitenland. Ben je uitgespeeld? Lees het kopje hieronder dan eens.

Even bijkomen

Tsja…slapen is nu eenmaal goed voor je lichaam en geest. Iedereen kent de kracht van een goede powernap. Sluit je ogen en droom lekker weg, desnoods met een slaapmasker en Spotify on the side. Vooral met een lange autoreis voor de boeg, de een rijdt en de ander rust uit om later het stuur over te nemen. Zo kun je veel kilometers maken om zo snel mogelijk om de eindbestemming te zijn.

Kaart, Kaartlezen, Onderweg, Wat te doen onderweg?, Auto, Rondtrip, Rondreis, Vakantie, Autoreis

Foto’s selecteren of bewerken

Verwijder mislukte foto’s van je telefoon of camera. Echt waar, je maakt altijd te veel foto’s en vaak zijn er aantal mislukt. Denk maar aan die 12 selfies of 26 foto’s die de ober van je heeft gemaakt. Ook kan je alvast foto’s bewerken voor op je Instagram of andere social media. Wel handig om een goede batterij mee te hebben, oplader of powerbank. Tijdens een lange autoreis maken wij hier veel gebruik van, het scheelt namelijk enorm veel tijd voor later.

Onderweg connecten met wildvreemden

Wanneer je kaarten meehebt, is het ook leuk om met anderen te spelen. Onbekende mensen ja. Ze bijten heus niet…zo lang je die joker niet opgooit. Vaak kent iedereen weer andere kaartspellen, waardoor je telkens kunt afwisselen van spel. Geen kaarten mee? Begin dan eens een gesprek met anderen, je zult zien dat dit reuze interessant kan zijn. Ieder mens heeft namelijk wel iets boeiends te vertellen. Mocht je met z’n tweeën een autoreis maken, dan wordt het iets lastiger natuurlijk. Gelukkig heb je inmiddels genoeg tips om de reis door te komen.

Hoe kom jij lange reizen door? Misschien heb je nog meer tips voor ons of anderen 🙂

Geef een reactie