Heb je Roemenië nog niet je bucketlist? Zet het er dan snel op! Roemenië heeft meer te bieden dan je denkt. Denk alleen al aan alle bezienswaardigheden, pittoreske, kleurrijke dorpjes, indrukwekkende kloosters en immense gebouwen. Lees hier hoe je een onvergetelijke trip maakt door het land van Dracula en door de mooiste route van Europa, aldus Top Gear.

Een voordeel voor ons is dat familie in Roemenië woont. Dit scheelde ons het huren van een auto en konden we de mooiste plekken zien. Een voordeel voor jou is dat we dit met jou kunnen delen!

Hoe kom je er?

Roemenië ligt op een kleine 2.000 kilometer van Nederland. Met openbaar vervoer er komen is mogelijk, betere opties zijn met de auto of het vliegtuig. Vliegen kan naar bijvoorbeeld Boekarest, Sibiu of Cluj-Napoca. Vanaf een paar tientjes ben je in 2 uur al op de plek van bestemming zijn.

Vliegen kan vanaf Eindhoven en Amsterdam. Mocht je hier niet in de buurt wonen, dan is Dortmund een goed alternatief. Vanaf daar vlieg je snel € 40,- goedkoper dan vanuit Nederland. Wij zijn gevlogen vanaf Dortmund naar Cluj-Napoca, met de vliegmaatschappij Wizz Air. Een degelijke en betrouwbare maatschappij.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, in volksmond ook wel Cluj (spreek uit als Kloezj), is een leuke stad in de regio Transsylvanië. De stad telt ongeveer 325.000 inwoners en is daarmee de grootste stad in dit gebied. Het mooie aan de stad is dat er, ondanks de grootte van de stad, een relaxte sfeer hangt. Mede door de vele studenten bruist het er van gezelligheid.

De stad barst van de monumentale panden in alle soorten kleuren. Alleen hiervoor kan je al meerdere dagen in Cluj verblijven. Mocht je in de zomer gaan, dan kan je lekker afkoelen in het stadspark of in de botanische tuin Alexandru Borza. Een tuin met maar liefst 14 hectare grond, vol met bijzondere bomen, planten, bloemen en een enorme kas! Dit nationale museum bestaat al sinds 1872 en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Botanische tuin, Cluj, Cluj-Napoca, tuin, kas, tropisch, Transsylvanië, Roemenië

Cluj is een zeer hippe stad waar je goed kunt slapen en heerlijk eten. Ieder jaar in begin augustus is het festival Untold. Dit bestaat pas sinds 2015, maar is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste festivals van de wereld. Met op zak de titel “Best Major Festival of European Festival Awards”. Zo kwamen hier in 2019 alleen al Robbie Williams, Martin Garrix, Armin van Buuren, David Guetta, Don Diablo, Bastille, en zo gaat het nog even door.

Avram Lancu, plein, Cluj, Cluj-Napoca, Roemenië, Transsylvanië

Mediaș

Met de trein naar Mediaș waar ons (schoon)broertje ons opwacht. De trein is een garantie voor avontuur. De mensen willen je graag helpen maar spreken weinig tot geen Engels, ticketcomputers werken niet, je hebt geen idee welke trein je moet hebben, of je in de juiste coupé zit, waar je er weer uit moet en waar je uiteindelijk terecht komt… Maar hé, dit is wat ze noemen avontuurlijk reizen en is zeker aan te raden!

Mediaș is voor Roemeense begrippen een kleine stad, met bijna 50.000 inwoners. Hoewel Mediaș niet heel veel bijzonders heeft te bieden, is het zeker de moeite waard om langs te hoppen. In het centrum vind je een aantal middeleeuwse vestigingstorens, muren en een indrukwekkende kerkburcht.

Om Mediaș te verkennen, kan je beginnen bij de St. Margaretkerk. Deze kerk is niet te missen en torent hoog boven alles uit. Je kunt het van binnen en buiten bewonderen. Naast de kerkburcht heeft Mediaș nog tal andere kerken en een gezellig pleintje. Wat direct op zal vallen zijn de kleuren waarin de huizen zijn geschilderd, wat een bijzonder effect geeft. Verder dan de kerkburcht en torens is er nog een historisch museum(pje) en lyceum.

Transsylvanië, Roemenië, Mediaș, kleurrijk, treinrit

Mediaș  is leuk om te langs te gaan, maar een citytrip van een paar dagen raden wij niet aan ;).

Sibiu

Van Mediaș op doorreis naar Sibiu, ditmaal met de auto. Sibiu is een stad waarvoor je naar Roemenië gaat. Je kunt er redelijk goedkoop overnachten in de mooiste hotels. Zo sliepen wij in een karakteristiek hotel aan het grote plein Piata Mare (Piata is Roemeens voor markt). Je kunt er goed stappen, de volgende dag ontbijten bij starbucks, shoppen, het Brukenthalmuseum bezoeken of gewoon genieten van het historische centrum.

Piata Mare is omringd met middeleeuwse gebouwen, kerken, een kathedraal en het Brukenthalmuseum (kunst). Van dit plein loop je eenvoudig naar Piata Mica, beter bekend als de Brug der Leugens. Volgens oude verhalen zal de brug instorten als iemand erop staat en een leugen vertelt. Dit werd volgens Roemenen ontkracht, toen de dictator Nicolae Ceaușescu een toespraak op de brug hield en niet instortte.

Op de Piata Mica zie je huizen van ouder dan 500 jaar, met kenmerkende daken. De huizen zijn hier zo oud, doordat Sibiu één van de best verdedigende steden was in de regio. Op meerdere plaatsen stonden maar liefst zeven achterelkaar liggende verdedigingsmuren.

Piata Mica, Roemenië, Sibiu, Transsylvanië, toneel, drama, huizen, geschiedenis

Een voordeel van Sibiu is dat de stad een vliegveld heeft, met een aantal internationale vluchten.

Lees meer over Sibiu in Sibiu bezienswaardigheden: 5 must-sees!

Transfăgărășan 

Door Top Gear uitgeroepen tot dé mooiste route van Europa! Deze bergpas lag perfect op de route van Sibiu naar Boekarest. ‘s Ochtends 8 uur vertrokken we en haalden we een broodje voor onderweg. De route die volgde was onvergetelijk.

De route gaat dwars door het Făgărășan gebergte met het hoogste punt op 2134 meter. De weg dwaalt af naar de middle of nowhere  waarbij je je afvraagt of je wel goed zit. Geen zorgen, hoe hoger je komt, hoe mooier het wordt. Gelukkig zijn er genoeg stoppunten om je auto te parkeren en een foto te maken, of te genieten van het uitzicht.

Transsylvanië, Roemenië,  Transfăgărășan, Făgărășan, Top Gear, route, weg, berg, natuur

Bovenaan rijd je door een tunnel waardoor je aan de andere kant van de berg uitkomt. Alsof je in een achtbaan zit. Jammer genoeg betekent dit al snel het einde van alle mooie uitzichten. Je wilt eigenlijk de auto keren en terugrijden om nog eens van de attractie te genieten. Helaas moesten we door naar de volgende bestemming: Boekarest, waar wij uiteindelijk 18.00 uur aankwamen.

Hoe vind je de route? Op maps of een andere navigatie tik je Transfăgărășan of DN7C in. Wanneer je eenmaal op de Transfăgărășan zit, is er maar één weg naar de andere kant. Kan niet missen!

Boekarest

In Boekarest wonen ongeveer 1.700.000 mensen, en dat zie je terg in de stad. Het is druk, vol met toeristen, overnachten en eten is duurder en overal staan proppers je binnen te harken voor een hapje eten. Jammer is dat door al het massatoerisme het eten er niet beter op wordt. Kwantiteit gaat hier boven kwaliteit. Laat je niet direct tegenhouden, want Boekarest is een mooie stad dat zeker op je bucketlist hoort!

De stad staat vol van indrukwekkende gebouwen en kent een lange geschiedenis. Je kan een citytour nemen met gids om alles te weten te komen over de stad. Mocht je hier geen interesse in hebben, dan kan je een plattegrond scoren en zelf de stad verkennen. Een must om te kijken is het Parlementspaleis, dat ooit was bestemd voor de dictator Nicolae Ceaușescu. Met een hoogte van 84 meter en een oppervlakte van 365.000 m2 behoort het paleis tot de grootste gebouwen ter wereld. Je kunt een rondleiding nemen in dit kolossale gebouw, hiervoor heb je wel je paspoort nodig.

Nicolae Ceaușescu, Ceaușescu, parlement, parlementspaleis, Boekarest, Roemenië, hoofdstad

Wanneer de zon zakt en het tijd is voor een borrel, zal de stad volledig veranderen in één groot uitgaanscentrum. Restaurants gaan dicht en clubs gaan open, met overal dansers en muziek. Je zal een compleet andere wereld zien. Voor een stelletje misschien niet helemaal de perfecte omstandigheden voor een romantische avond ;).

Brașov 

Ons laatste verblijf was in Brașov. Een levendige, kleurrijke stad. Zoals meer steden in Transsylvanië zijn ook de gebouwen in Brașov voorzien van een vrolijke kleur. Het mooie van Brașov is dat je de stad van bovenaf kan bekijken.

Brașov, Kabelbaan, uitzicht, kerk, Roemenië, stad, Black Church, gothic, berg, Transsylvanië

Je neemt hiervoor de kabelbaan of gaat lopend de berg op genaamd Tâmpa, met daarop het bord Brașov (alla Hollywood). In de stad zelf heb je een gezellig plein met verderop de indrukwekkend kerk Biserica Neagră, ook wel the Black Church. Deze is bedacht door een grote brand in 1689, waardoor de buitenmuren zwart zijn geblakerd. De monumentale kerk stamt af van de gotische stijl en bestaat al sinds de 14e eeuw.

Niet alleen is de stad de moeite waard, maar de omgeving ook. Zo heb je in de buurt van Brașov het kasteel Bran, ook wel het kasteel van Dracula genoemd. Die titel kreeg het kasteel door het fictieve verhaal van schrijver Bram Stoker. Dit verhaal werd geschreven in 1897! Het kasteel is een museum over de het stadje Bran en het verhaal van Dracula, ofwel Vlad the Impaler. Mocht je de film Dracula Untold hebben gezien of gewoon interesse hebben in geschiedenis, dan moet je hier zeker heen. Houdt er wel rekening mee dat dit één van de trekpleisters is van deze omgeving, het kan dus druk zijn.

Dracula, Bran, Vlad, Vlad the Impaler, Dracula Untold, Bram Stoker, Kasteel, Brașov, Roemenië, Transsylvanië

Een andere must see is het kasteel Peleș, dat sinds 1883 officieel is geopend. Het kasteel kent vele verschillende stijlen, waaronder Italiaanse, Duitse en Turkse. Mocht je alles van het kasteel willen zien, dan kan je het beste de lange tour nemen. Dan kom je ook langs de kamers van de vorsten.

De openingstijden willen wel eens veranderen, check voor de zekerheid via openingstijden op Google of de website www.peles.ro. Verder gaat er maar één tweebaansweg richting dit kasteel vanuit Brașov waar iedere dag het verkeer stilstaat. We adviseren om zo vroeg mogelijk die kant op te rijden. Ga van te voren ook naar het toilet, daar zijn niet zo veel van in het kasteel.

Ontdek meer over Brașov bezienswaardigheden en Het kasteel van Dracula

Een half uurtje van Brașov ligt Rașnov, waar je een imposant fort vindt. Mocht je tijd hebben of de weg naar het Peles kasteel staat vol, dan is dit fort een mooie gelegenheid om te bezoeken. Voor gezinnen ligt halverwege het fort een dino park, met meer dan 40 nagemaakte dinosauriërs op ware grootte, attracties en speeltuinen.

Onderaan de berg kan je met een tractor met kar naar boven, hier moet je wel een kaartje halen bij de kassa. Je kunt ook lopend, maar in hartje zomer is zo’n tractor toch wel lekker. Eenmaal bovenaan haal je een kaartje voor het fort en kan je genieten van het mooie uitzicht.

Roemenië, Peleș, kasteel, Transsylvanië, Brașov, Sinaia, Transsylvanië

Voor een rondtrip door Transsylvanië trek je gerust twee weken uit. Geef jezelf de tijd om de steden en haar omgevingen te verkennen. Laat je vooral verrassen door al het moois dat Roemenië heeft te bieden.

Geef een reactie