Ben je toe aan een paar dagen er op uit en tot rust te komen? Dan is Ameland een mooie optie, mede doordat er nog geen 4.000 mensen wonen is het eiland heerlijk rustig. Het eiland beschikt over prachtige natuur, uitgestrekte landschappen en knusse dorpjes. Het behoort net als Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog tot Friesland. Stiekem zijn wij daar als Fries behoorlijk trots op! Dat zal je begrijpen zodra je het eiland hebt bezocht ;). Houd je van kamperen, natuur, rust of sportieve activiteiten? Lees dan snel verder wat je kunt doen op Ameland.

Genieten van de prachtige natuur op Ameland

Het is iets dat je bij ieder Waddeneiland terug ziet: de natuur. Lange stranden, hoge duinen, de mooiste bossen en uitgestrekte landschappen. Wij zijn er gek op! Een bekend natuurgebied is ’t Oerd, aan de oostkant van Ameland. Het gebied is zo’n 1.100 hectare groot en bestaat onder andere uit duinvalleien en enorme duinen. Waaronder de hoogste duin van het eiland: de Oerdblinkert met een hoogte van 24 meter(!) Na de klimtocht heb je direct je sportieve activiteit gehad, maar word je beloont met het prachtige uitzicht.

Naast ’t Oerd ligt de zandvlakte de Hôn, een natuurgebied met jonge duinen en een kwelder. Wat is een kwelder? Hoor ik je denken. Dit is een begroeid gebied langs de zeekust, dat met hoge vloed overstroomt. Neem tijdens je trektocht wel even eten en drinken mee, want dat is in dit gebied nergens te krijgen.

Genieten van de prachtige natuur op Ameland

Wanneer je niet genoeg kunt krijgen van de natuur of het weer laat het niet toe, bezoek dan het Natuurcentrum Ameland. Je vindt daar een zeeaquarium, bekijk je een walvis van binnen, is er een filmtheater en kom je alles te weten over flora en fauna van het eiland. Je leest er meer over op Amelandermusea.nl.

Anderen lezen ook: 8x Tips voor een geweldige vakantie op Texel!

Heerlijk wakker worden

Wil je op en top genieten van Ameland maar niet te veel spenderen per nacht? Dan is kamperen dé manier! Ook als je voor het eerst gaat kamperen, kun je hier prima beginnen. Alles is strak geregeld op de campings en desnoods kun je nog gaan glampen.

Het mooie van de campings is dat de omgeving vaak heel relaxed is. Wordt wakker met het geluid van de zee op de achtergrond of de geur van de dennenbossen. Waar je ook boekt, je zit altijd goed! Zoek de leukste camping die bij jou past op VVVAmeland.nl.

Voel de sfeer van vroeger in dorpen

De veerboot meert aan in Nes, het drukste dorp van Ameland. Voor drukte en het nachtleven zal je hier moeten zijn, met voldoende slaapaccommodaties, horeca, winkels en wekelijkse. Aan de westkant kom je terecht in Hollum, waar ondanks de drukte de sfeer van vroeger overheerst. Het is een relaxte combinatie van landelijke rust en zomerse drukte, met mooie huizen uit de 17e en 18e eeuw. Een bezoekje waard! Een stukje verderop kom je terecht in Ballum, waar ze de lokale likeur ‘Nobeltje’ maken. Als je op zoek bent naar een rustig dorpje, maar waar het toch gezellig is, wil je hier zijn. Het is klein maar fijn. Als laatst het je nog Buren, dat voornamelijk bestond uit boeren en strandjutters. Logisch dat dan hier ook een landbouw- en strandjuttersmuseum is. Het dorp biedt toegang tot het natuurgebied ’t Oerd en is relatief jong ten opzichte van de andere dorpen, maar straalt charme en schoonheid uit.

Knus huisje tijdens dagje weg Ameland

De dorpen op Ameland zijn al honderden jaren oud, dat je terug ziet in de monumentale gebouwen. De karakteristieke huizen van de oud zeekapiteinen laten de persoonlijkheid en historische sfeer van Ameland zien. Alle 4 dorpen hebben zo hun eigen uitstraling en charme. Ze hebben iets magisch en geven je dat échte vakantiegevoel. Fiets of loop erdoor heen of plof neer op een terras en je zal begrijpen wat we bedoelen.

Nummer 1 attractie om te doen op Ameland: de vuurtoren beklimmen

Op zoek naar hét uitzicht van Ameland? Dan weet je het antwoord op de vraag wel ;). Je moet hiervoor wel 236 treden (55 meter hoog) beklimmen, maar boven wacht je een schitterend en uniek panorama uitzicht over het eiland De vuurtoren wordt nog steeds gebruikt, al dan met camera’s en niet meer door de kustwacht. De lichtstralen die dan schijnen, zijn tot 100 km verderop nog te zien.

Wat doen op Ameland?

De bovenste verdieping is ingericht als werkkamer, zoals dat vroeger ook werd gebruikt in de tijd van vuurtorenwachters. De laatste jaren wordt de toren gebruikt als expositiemuseum, dat je op iedere verdieping kunt bewonderen.

Voor een dagje op het vaste land lees je: 9x erop uit in Nederland

Ga voor de ultieme ervaring tijdens het Wadlopen

Naast Terschelling (voor de zeer ervaren wadlopers) en Schiermonnikoog, kan je bij laag water vanaf het vaste land ook naar Ameland over het Wad lopen. Je loopt over slik, zandplaten en mosselbanken, maar moet op sommige plekken ook door geulen tot aan borsthoogte. We adviseren dan ook om een tocht te boeken bij een bedrijf die hierin gespecialiseerd is en niet op vrije wil te doen.

Je loopt midden in de natuur, met niks om je heen behalve het Wad, een aantal zeehonden op de vlakte en vogels. Complete stilte en complete rust. Klinkt zweverig, maar het is een zeer bijzondere ervaring om eens in je leven meegemaakt te hebben.

Windsurfen, kitesurfen of golfsurfen

Oké het is iets kouder en het water is minder blauw dan in Zuid-Europa, maar wat maakt het uit? Je trekt een wetsuit aan en je trotseert het water. De golfen zijn verrassend goed en komen in flinke aantallen. Er zijn een aantal surfscholen, waar je een les kunt volgen of alleen een plank kunt huren. Let wel op, je mag niet overal surfen. Tussen de volgende strandpalen mag je surfen: tussen 17.400 – 19, 8.200 – 11.300 en tussen 3 – 4. Check ook de borden aan het begin van het strand of je er mag surfen.

Ben je zelf niet zo’n surfer? Geniet dan van het uitzicht vanaf het strand. Het is echt een aanrader om windsurfers, kitesurfers of golfsurfers aan het werk te zien. Of het nu spectaculair is of alleen voor het leedvermaak bij de surfers die voor het eerst op een plank staan ;).

Andere activiteiten en excursies om te doen om Ameland

Voor de helden onder ons een te gekke activiteit om te doen: parachutespringen. Ben je ook niet zo’n waaghals? Dan kun je ook voor een rondvlucht over het eiland gaan, en dat is óók tof!

Iets dat je in je leven gedaan moet hebben, is toch wel een zeerobbentocht. De boten die worden gebruikt zijn speciaal ontworpen voor het Wad, om bij laag water over de geulen te kunnen varen. Zo spot je de zeehonden van heel dichtbij. Met een beetje geluk spot je de zeehonden tijdens het eilandhoppen van Ameland naar Schiermonnikoog, Terschelling of Vlieland.

Op Zeerobbentocht op de Waddenzee

Het eiland is misschien klein, maar er is genoeg te doen voor jong en oud! Ook als je liever niet gaat parachutespringen of zeehonden spotten. Organisaties als Ameland Adventure en Outdoor Ameland bieden hiervoor een breed assortiment aan activiteiten. Check van te voren wat ze voor jou kunnen bieden, de meeste activiteiten zijn namelijk seizoensgebonden.

Wat vind jij zo leuk aan de Waddeneilanden?

Geef een reactie