Houd je van natuur? Dan wil je in Drenthe zijn. In deze provincie vind je natuur in overvloed, waarvan vele natuurgebieden en maar liefst drie nationale parken! Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland en dat zie je overal terug. De provincie heeft veel (kleine) dorpen op het platteland en echt grote steden vind je er nauwelijks. Wil jij de natuur van Drenthe ontdekken? Breng dan eens een bezoekje aan één van prachtige nationale parken in Drenthe. Wij vertellen je er graag meer over in deze blog en waarom ze een bezoekje waard zijn.

Nationaal park Drents-Friese Wold

We beginnen dit lijstje gelijk met het grootste Nationale Park van Drenthe, namelijk het Drents-Friese Wold. Zoals de naam misschien al doet vermoeden ligt dit nationale park op de grens van Friesland en Drenthe. Het Drents-Friese Wold is met 6000 hectare bos het op een na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland (het grootste bosgebied is zoals je vast al vermoede de Veluwe). Verwacht nu niet dat het Drents-Friese Wold alleen uit bos bestaat, want het park is verassend veelzijdig. Je vindt er naast bos ook heide, stuifzandgebied, beekdalgrasland en veengebied.

Ook kun je bijzondere en zeldzame dieren vinden in dit nationale park. Zo is de zwarte specht het symbool van het Drents-Friese Wold. Tijdens een wandeling door dit prachtige gebied, zal je er vast een horen en misschien kun je er zelfs wel een spotten.

Wil je een bezoekje brengen aan het Drents-Friese Wold? Lees dan: 7 leuke dingen om te doen in Drents-Friese Wold

Nationale parken in Drenthe: Dwingelderveld

Het Dwingelderveld park is een prachtig en uniek natuurgebied en een van de grootste, belangrijkste natte heidegebieden in West-Europa. In het natuurgebied zijn plassen en vele vennetjes omringt door heide, bos en zand. Een deel van de vennetjes zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd, je herkent ze aan hun opvallende ronde vorm. Een ander deel is ontstaan door het opgraven van veen voor turf.

Naast vennetjes bestaat het gebied uit verschillende soorten heide. Het heide gebied zou zonder beheer overwoekerd raken, daarom zijn er veel grazers in het gebied te vinden. Zo zijn er twee schaapskooien met elk een eigen herder. De schapen eten overbodige struikjes, grassen en kleine boompjes. Dit zorgt ervoor dat de heide niet veranderd in een bosgebied. Naast schapen lopen er ook runderen in het gebied rond.

Wil je een bezoekje brengen aan het Dwingelderveld? Lees dan ook: Wat doen in Nationaal Park Dwingelderveld? 8 tips

Nationale Park Drentsche Aa

Nergens anders in Nederland vind je een oeroud beek- en esdorpenlandschap zo mooi als in het Nationaal Park Drentsche Aa. Het park heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige beek, de Drentsche Aa, die door het park loopt. Het is een van de best bewaarde beken van heel West-Europa. De beek is in het park omringt door mooie, oeroude landschappen.

In het park vind je bijzondere natuur, zoals dotterbloemhooilanden, oude bossen, en heidevelden waar je de grootste schaapskudde van Drenthe kunt spotten. In het park zijn een aantal belvedères (torens) gebouwd, waar je geniet van een prachtig uitzicht over de verschillende landschappen. Of breng een bezoekje aan het informatiecentrum wat is gevestigd in een oude Saksische boerderij.

Lees ook: onze beste tips om te doen in de Drentsche Aa

Ben jij al eens in een Drents Nationaal Park geweest? Welk park vond jij het mooist?

Geef een reactie