Het grootste natte heidegebied van West-Europa is Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Je vindt er plassen en vennetjes omringd door heidevelden, bos en stuifzand. Een deel van de vennen zijn ontstaan in de ijstijd, waar een ander deel is ontstaan door afgravingen van veen voor turf. Nationaal Park Dwingelderveld is een prachtig en uniek natuurgebied en zeker de moeite waard om te bezoeken als je in de buurt bent. Lees hieronder wat je allemaal kunt doen in dit prachtige en bijzondere natuurgebied.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Een goed beginpunt van je bezoek aan Nationaal Park Dwingelderveld is het bezoekerscentrum Dwingelderveld. In het bezoekerscentrum vind je een permanente tentoonstelling die meer informatie biedt over het ontstaan en het beheer van dit prachtige park. Ook zijn er wisselposities over verschillende thema’s, waardoor het de moeite waard is om eens terug te komen. In het bezoekerscentrum kun je informatie krijgen over excursies, wandel- en fietstochten en is vaak het beginpunt van al deze activiteiten.

Adres: Brenderse 22, Ruinen

Wandelen door Nationaal Park Dwingelderveld

Een van de beste manieren om het park te ontdekken is om er doorheen te wandelen. Het park beschikt over vele uitgezette wandelroutes van verschillende lengtes. Alles is gemarkeerd en beschreven, zodat je je weg gemakkelijk kunt vinden. Ontdek de prachtige natuur van het park Dwingelderveld: de hei, het bos en de vennen.

Bekijk hier alle wandelroutes in het nationale park Dwingelderveld.

Andere lezen ook: 7 leuke dingen om te doen in Nationaal Park de Alde Feanen

Bezoek de schaapskuddes in Dwingelderveld

In het Dwingelderveld vind je twee schaapskooien met elk een eigen herder. De schapen zijn onderdeel van het natuurbeheer in het gebied. De schapen eten jonge boompjes, struiken en natuurlijk gras. Dit zorgt ervoor dat het gebied een heide gebied blijft en uiteindelijk geen bos wordt.

De schaapskudde Ruinen ligt op 10 minuten lopen vanaf het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Hier vind je een houten kooi waar de schapen in gehouden worden. Aan de andere kant van het gebied bij Lhee vind je de schaapskudde Achter ’t Zaand. Naast de schapen kun je in het Dwingelderveld ook bijzondere koeien vinden, zoals Blonde Aquitaines en Simmenthalers. Meer schaapskuddes vind je onder andere in Nationaal Park Drentsche Aa.

Wist je dat Drenthe naast Nationaal Park Dwingelderveld nog 2 nationale parken heeft?

Radiotelescoop van Dwingeloo

Midden in het Nationale Park Dwingelderveld staat een bijzonder object, namelijk een radiotelescoop. De radiotelescoop staat hier sinds 1956 en was tijdens de bouw met een doorsnee van 25 meter de grootste radiotelescoop van de wereld. De radiotelescoop van Dwingeloo heeft vele astronomische ontdekkingen opgeleverd, waaronder twee kleine sterrenstelsels in de buurt van ons eigen sterrenstelsel. De ontdekte sterrenstelsels hebben de namen Dwingeloo I en Dwingeloo II gekregen. De radiotelescoop is enkele zondagen open voor bezoekers, en voor passanten staan er informatieborden over radioastronomie. Klik hier voor meer informatie over de telescoop en bezoekersinfo.

Radiotelescoop van Dwingeloo

Prachtig uitzicht over Nationaal Park Dwingelderveld

Vlakbij de schaapskooi van Ruinen staat een uitkijktoren. Vanaf deze negen meter hoge uitkijktoren heb je prachtig uitzicht hebt over het natuurgebied. Bij helder weer kun je wel tot twintig kilometer ver kijken. De uitkijktoren staat bovenop een heuvel, wat in eerste instantie een uitzichtheuvel zou worden. Later is toch nog bedacht om een toren op de heuvel te bouwen. Wat ons betreft zeker de moeite waard geweest!

Dagje weg in Drenthe? Lees dan dan ook: 7 leuke dingen om te doen in Drents-Friese Wold

Fietsen in Dwingelderveld

Voor de fietsliefhebber is Dwingelderveld een prachtig gebied om fietstochten te maken. Je hebt er vele kilometers fietspad bestaande uit schelpenpaden, betonpaden en asfaltpaden. Ook als geen fietsfanaat bent is het leuk om het gebied per fiets te leren kennen en zie je in korte tijd veel van het gebied. Met deze fietsroute kom je langs als de mooiste plekjes van het Park Dwingelderveld.

Uitzicht in Dwingelderveld

Wandelen in de nacht

In veel natuurgebieden is het alleen toegestaan om tussen zonsopgang en zonsondergang het gebied te bezoeken. In het Dwingelderveld is een speciale nachtroute uitgezet. Je kunt hier dus in de avond, de nacht of de vroege morgen een fijne wandeling maken. Geniet van de rust en hoor alleen de dieren in het park geluid maken. Een bijzondere ervaring. Klik hier voor de nachtwandelroute.

Avondwandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Uitzichtpunt Holtveen

Aan de rand van het park is een geluidswal gebouwd, om het lawaai van de achterliggende snelweg tegen te houden. Bovenop de geluidswal is een kunstwerk in de vorm van een schapenkop gemaakt. Met een trap kun je naar het hoogste punt van dit kunstwerk klimmen, waar je een prachtig uitzichtpunt hebt. Aan de andere kant zie je snelweg liggen en aan de andere kant de prachtige natuur van het nationale park. Een bijzonder contrast.

Lekker eten in Nationaal Park Dwingelderveld

Vlakbij het bezoekerscentrum vind je het restaurant de Bospub. Hier kun je lekker genieten van een hapje of een drankje na een lange wandeling of fietstocht. De Bospub is heel gezellig en sfeervol ingericht en de perfecte uitvalsbasis om even bij te komen of te genieten van wat lekkers.

Ben jij wel eens in Nationaal Park Dwingelderveld geweest? Wat heb jij gedaan toen je in het park was?

Geef een reactie