Roemenië is wellicht één van de parels van (oost) Europa. Het land is bijna 6 keer zo groot als Nederland, ongerept en uitgestreken. Bovendien zijn de mensen ontzettend vriendelijk. Iets dat je met onze Hollandse vooroordelen niet direct verwacht. Het land is in 2007 toegetreden in de Europese Unie en hier zijn ze nog steeds trots op. Liefst 95% van de Roemenen staat nog achter deze beslissing. Hieronder vind je alles wat je moet weten over Roemenië.

Nicolae Ceaușescu

Niet alleen neemt Roemenië deel aan de EU, ook is het sinds 1989 geen communistisch land meer. Iets dat nog steeds voelbaar is. Dit komt mede door de invloed van Nicolae Ceaușescu in zijn tijd als leider van het land.

Zijn eerste decennium werd gezien als een open beleid naar West-Europa en de Verenigde Staten. In die periode zorgde hij ervoor dat de Sovjet-Unie haar troepen uit Roemenië haalde. In het tweede decennium veranderde dit echter snel. Zijn regime werd gezien als brutaal en onderdrukkend. Het werd ook wel gezien als het strengste Stalinistische regime in het Sovjet-blok. Gekenmerkt door persoonsverheerlijking en verslechtering met buitenlandse relaties. Dit alles veranderde tijdens de Roemeense Revolutie in 1989, toen ook de Berlijnse muur viel en andere communistische landen wankelden. Ceaușescu bleef echter volhouden. Dit leidde uiteindelijk tot een arrestatie en rechtszaak, waar hij én zijn vrouw ter dood werden veroordeeld.

Meer dan 1.100 mensen zijn tijdens de opstand in 1989 gedood, ruim 3.300 mensen raakten gewond.

Het enorme Parlementspaleis in Boekarest, Roemenië, dat als onderpand van Nicolae Ceaușescu diende. Het gebouw is nooit helemaal afgebouwd.

Anderen lezen ook: Reis door Roemenië

Groeiende economie

Na de val van het communisme bleef het lang onrustig in Roemenië. In 2007 besloot het land om lid te worden van de Europese Unie. De economische crisis trof ook Roemenië en zorgde voor een daling in 2010 tot 2013. Tot aan het heden behoort Roemenië tot één van de sterkst groeiende economieën van de EU. Toch kent het land nog veel armoede en zie je op het platteland veel paardenkarren.

Niet overal neemt de economie toe in Roemenië. Op het platteland is het hard ploeteren voor een paar centen. Het verschil tussen platteland en stad is dan ook goed te zien.

Waar voorheen veel studenten naar universiteiten gingen in het buitenland, werkt het land werkt hard om hen in eigen land te houden. De hippe stad Cluj-Napoca telt maar liefst 11 universiteiten! Ook zie je in de regio Transsylvanië kerken en gebouwen die gerenoveerd worden.

Eten, drinken en slapen

Ondanks de sterke groei, is het leven in Roemenië goedkoop. Althans, voor een toerist uit west Europa. Je boekt al voor een paar tientjes een hotel in het centrum van een stad. De kwaliteit is meer dan prima. Hetzelfde geldt voor het eten. Je treft hier veel Hongaarse, Oostenrijkse, Slavische, Turkse en Griekse invloeden. Zo eet je de heerlijkste goulashsoep in Brașov en de beste spareribs in Cluj-Napoca. En dat voor enkele euro’s!

Genieten van een ijskoud biertje met uitzicht op het indrukwekkende plein in Cluj-Napoca, Roemenië.

Cultuur

De bevolking loopt wat uiteen in Roemenië. Zo heb je in de regio Transsylvanië veel Hongaarse invloeden, terwijl je in het zuiden meer Turkse invloeden hebt. Over het algemeen zijn Roemenen vriendelijk en gastvrij. Vaak worden Roemenen verwant met zigeuners, in Roemenië de Roma genoemd. Over het algemeen zijn de meeste Roemenen dol op de zigeuner muziek, al telt de echte Roma maar 3.2% van de bevolking.

Roemenen zijn erg traditiegetrouw en houden wel van een drankje. Ze brouwen zelf drank genaamd Țuică. Meestal gemaakt met pruimen, appels of restanten van het bereiden van wijn. Țuică is vooral populair op het platteland, waar ze eten beginnen met een glaasje Țuică. Iedere familie heeft zo zijn eigen recept en deelt soms een fles uit blijk van waardering. Tijdens feesten wordt er veel gegeten, gedronken, muziek gespeeld en gedanst. In de stad zijn de Roemenen meer teruggetrokken en verkiezen de moderne, individuele lifestyle.

In Roemenië is het gebruikelijk om 5-10% fooi te geven in een restaurant of hotel. In sommige gevallen is het al bij de prijs inbegrepen. Voor bijvoorbeeld een taxirit kan je de prijs afronden naar boven.

Weer en klimaat

Roemenië kent warme zomers en koude winters, door het landklimaat. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot in de 30 °C, terwijl de winters oplopen tot -15 °C. In de hogere gedeelten zelfs tot -25 °C. In de zomer is het lekker vertoeven en is het niet overdreven heet.

Onderweg naar de volgende bestemming en genieten van de strakblauwe lucht in hartje zomer. Foto gemaakt in Cluj-Napoca, Roemenië.

Wij hebben erg genoten van onze reis door Roemenië en al het moois wat dit verrassende land ons had te bieden. Wat is een land dat jouw altijd zal bijblijven?

Geef een reactie