Frankrijk was voor ons een onvergetelijke trip. De cultuur, de taal, de natuur, in twee woorden: très bien! Ga je voor het eerst op vakantie naar Frankrijk? Dan kan het zijn dat je graag voorbereid op vakantie gaat. Met name tijdens deze Corona-tijden kunnen wij ons dat voorstellen. Al houden we zelf van ongepland en onvoorbereid op vakantie te gaan. “We zien wel waar we uit komen” is ons motto. Ga je liever voorbereid op pad? Lees dan hieronder alvast een aantal tips waar je rekening mee kunt houden.

Boulangerie

Laten we beginnen met iets dat wij écht nice vonden aan Frankrijk: boulangeries, ook wel bakkerijen. Ze zijn 7 dagen per week geopend en bakken de hele dag door verse broodjes, gebakjes en stokbroden. Let wel, de meeste bakkerijen sluiten rond 1 uur in de middag.

Haal ’s ochtends een croissant en pain au chocolat als ontbijt. Vergeet niet alvast een baguette te kopen voor de lunch. Na het ontbijt haal je een lekkere brie, camembert of schimmelkaas uit de supermarkt. Klinkt gek, maar hoe meer de kaas stinkt hoe lekkerder het is. Eet smakelijk!

Parlaez vous Anglais?

De wattes? Het betekent “spreekt u Engels?”. Deze zin kun je alvast in je hoofd stampen of op je mobiel opslaan, want dit ga je vaak gebruiken. Want ja, de verhalen over Frankrijk en hun Engelse talenknobbel is waar. In de toeristische gebieden spreken ze nog een aantal woorden Engels. Denk aan restaurants, campings of surfscholen. Eenmaal buiten deze gebieden, zul je je toch echt met handen en voeten moeten redden.

Een goede manier is om de app Google Translate te downloaden op je mobiel. Je kan hiermee snel, eenvoudig tekst vertalen en zelfs een complete taal downloaden. Zo heb je ook zonder internet altijd een woordenboek bij de hand.

Verkeer

De rijstijl van de Fransen is wat anders dan dat wij gewend zijn in Nederland. Ze remmen later, zitten dicht op elkaar en van uit laten rollen hebben ze nog niet gehoord. Niet voor niets dat je veel auto’s met schade ziet rijden. Het is dan ook uitkijken bij straten en rotondes, waar het verkeer van links en rechts kan komen. Geen paniek, het klinkt allemaal erger dan dat het is. Die rotondes wennen ook vanzelf, gezien er oneindig veel rotondes in Frankrijk zijn. Ongeveer 6x meer dan in Engeland!

Oh let wel even op bij verkeerslichten en zebrapaden. Bij het zebrapad stoppen automobilisten niet, tenzij je daadwerkelijk op het zebrapad staat. Wanneer je bij verkeerslichten afslaat, krijg je te maken met verkeer van de andere kant dat rechtdoor rijdt. Ook voetgangers steken dan over, even opletten dus.

Tolwegen

De Fransen hebben daar wat op bedacht: tolwegen. Om de meeste drukte te voorkomen en vol gas te kunnen planken. In Nederland kennen we dat niet, maar in andere Europese landen moet je gewoon betalen als toerist. Ga je low budget op vakantie? Dan moet je écht de tolwegen vermijden. Het heeft zo zijn voor- en nadelen. Je kan er (nog) non-stop 130 rijden, de wegen zijn altijd goed en het is de kortste route. Maar ja…hier betaal je ook voor. Een ritje van Noord-Frankrijk naar Bordeaux kost je al gauw tegen de € 60,-. Klinkt misschien weinig, maar voor ons low budget reizigers is dit een forse uitgave. ’s Avonds die overheerlijke tartaar met een koud wijntje toch maar inleveren voor een baguette met brie.

Omrijden en de tolwegen vermijden duurt wat langer en je maakt wat meer kilometers. Maar je bezuinigt flink op de kosten. Bovendien rijden de niet-tolwegen meer dan prima.

Plan je een vakantie naar Frankrijk? Lees dan vooral onze blogs met bestemmingen in Frankrijk

Eten en drinken

Naast de bakkerijen weten ze in Frankrijk nog meer wat lekker is. Zij weten hoe je moet genieten, niet gek dat de Bourgondische lifestyle hier is ontstaan. ’s Ochtends wordt er gewerkt en tussen de middag wordt er uitgebreid geluncht tussen 12.00 en 14.00 uur. Vanaf 20.00 uur beginnen de restaurants wat voller te lopen. Sommige restaurant openen zelfs pas vanaf 19.00 uur, iets waar wij Hollanders aan moeten wennen. Net als dat Fransen uitgebreid genieten van het eten, onder het genot van een goed glas wijn. Wij Nederlanders hebben de neiging om alles snel naar binnen te schrokken om weer van tafel te gaan. Iets dat je zal opvallen tijdens een etentje. Wanneer je uiteten gaat, bestel dan geen fles water. Restaurants zijn verplicht om hun gasten een gratis een fles te geven. Iets waar wij wél aan kunnen wennen!

Wanneer je in Frankrijk bent, probeer dan vooral eens de Croque Monsieur, Quiche Lorraine, Ratatouille, steak tartaar, Coq au Vin, eendenbief. Bestel één van deze gerechten en je weet dat je goed zit. Wil je weten wat de gerechten precies inhouden? Check dan de website van Keukenliefde.nl. Een verrassend gerecht was toch wel een broodje hamburger. Die Fransen weten wel hoe ze dit moeten maken. Verse groenten, goede burger, lekker broodje. Daar kunnen zelfs wij Hollanders nog wat van leren.

Vin van wijn

Frankrijk, het land van de wijn. Uuhm liefde. Liefde voor wijn dan. Oke, en door! Als je in Frankrijk bent, dan kun je het bijna niet maken om geen wijn te drinken. Je moet het op zijn minst geprobeerd hebben. Iedere streek heeft zijn eigen wijnsoorten, vraag aan de ober welke wijn ze adviseren. Het helpt wel als je alvast weet of je rood, wit of rosé wilt drinken. Ik moet zeggen, wij zijn fan van vin geworden.

Je leert het op een bepaalde manier drinken en waarderen. Je zal denken: ik snap die Fransen wel met al die wijnen. Ga je te kamperen? Vul je koelbox dan met koelelementen of een fles ijs om ’s avonds voor je tent te genieten van een lekker wijntje. Onze favoriet: Rosé! Lekker fris met iets pit erin.

Het Franse volk

Veel mensen spreken vaak negatief over de Fransen. “Mooi land, maar jammer van de mensen” of “wat een arrogant volk”. Ergens kan ik mij daarin vinden, maar als je naar het buitenland gaat zijn de mensen gewoon anders. Andere normen en waarden, andere taal, ander gedrag, andere behoeftes. Ach ja, klagen zit wel een beetje in ons Hollandse bloed ;). Je kunt het beter accepteren in plaats van aan te storen. Wij vonden het reuze meevallen en hebben ons niet gestoord aan dit “arrogante volk”.

Veel Fransen spreken geen Engels, wat het lastig maakt om te communiceren met elkaar. Hierdoor komen dingen al snel asociaal of onbeschoft over, wanneer zij blijven doorpraten in het Frans. Op zich niet eens raar met 67 miljoen inwoners, met alle andere Franssprekende landen nog niet eens meegerekend.

Zelf probeer ik altijd met wat basiswoorden eten te bestellen of iets te vragen. Ik merk altijd dat dit erg wordt gewaardeerd door de mensen, plus het is een kleine moeite. Je kan hier gemakkelijk de Google Translate app voor gebruiken.

Andere cultuur

Zoals we al zeiden, zijn de Fransen anders dan Nederlanders. Een aantal supermarkten zijn tot ’s avonds laat open, ook op zondag. Maar in de middag van 12.00 tot 13.00 uur zijn veel winkels en recepties dicht. Gezien de Fransen graag uitgebreid lunchen met een lekker wijntje erbij of even een dutje doen. Let maar eens op lunchcafés waar het in de middag altijd vol zit.

Niet-goed-geklede Fransen kom je weinig tegen, liever mooi en elegant dan praktisch is hun motto. Ook kom je weinig mensen met overgewicht tegen. Hoe ze het doen is nog een raadsel voor ons. Ze slaan het ontbijt soms over, maar lunchen uitgebreid en ’s avonds drinken ze een wijntje op z’n tijd. Het liefst samen met anderen. Of komt het toch door het inruilen van chips, borrelnoten en kaaskoekjes voor olijven en tomaatjes?

Covid-19

Je kan er in 2020 niet om heen: het Corona-virus. In Frankrijk zijn ze tijdens de uitbraak hard geraakt en ze lijken nu wat strenger te zijn met de regels. Zo vertelden campings dat ze nog een of twee plekken vrij hadden voor nachtje, waar in werkelijkheid de camping voor de helft leeg was. Niet vergeten om mee te nemen zijn mondkapjes. Dit is overal verplicht waar je naar binnen stapt. Deed je dit niet, dan stuurden ze je naar buiten als je al binnen kwam zonder mondkapje.

Welke dingen vielen jou in Frankrijk? Let us know!

Geef een reactie