Het Bran kasteel, beter bekend als het kasteel van Dracula, is een sprookjesachtig kasteel dat aan de voet van het dorpje Bran ligt. Het is een hooggelegen kasteel, gebouwd op een hoge rots, met typerende spitse rode toren. Op het oog lijkt het alsof het kasteel op organische wijze uit een rots is gegroeid, prachtig om te zien. In deze blog lees je alles over Kasteel Bran.

Kasteel Bran is een mengeling van de gotische en oosterse bouwstijl. De deel gepleisterde muren bestaan uit grijze natuurstenen en rode bakstenen. Het kasteel heeft vier torens, afgewerkt met spitse rode daken en bruine houten balkons. De torens zijn verbonden met vele gangen en poorten, en smalle trappen. Het kasteel is gebouwd op een 60 meter hoge rots, waardoor je een prachtig uitzicht hebt vanaf de balkons over de brede vallei in de zuidelijke Karpaten.

Bran Castle, vampier, dracula, kasteel, Roemenië, bezienswaardigheid

Geschiedenis van het Bran Kasteel

In 1212 werd het kasteel gebouwd als een houten fort door Duitse ridders. Het fort lag aan een erg belangrijke handelsroute met het Oosten. In 1242 vernietigden de Mongolen, tijdens de Mongoolse invasie, het fort. In 1377 kreeg de Saksische bevolking toestemming om op dezelfde plek een eigen citadel te bouwen. De citadel deed dienst als verdediging tegen de Turken. Het citadel speelde een grote rol tijdens de oorlog in 1438 en 1442 met de Turken. Ook na de oorlog had het kasteel een belangrijke militaire rol. Vanaf de 18e werd het kasteel nog maar weinig gebruikt, hierdoor raakte het kasteel in verval. In. Ook in latere tijden bleef het kasteel nog voornamelijk een militaire rol spelen, tot diep in de achttiende eeuw toe. Daarna trad een geleidelijk verval in.

In 1920 schonk de bevolking van Brasov het kasteel aan Roemeense Koningshuis. Koning Ferdinand I en zijn vrouw deden hun intrek en deden een uitgebreide renovatie aan het gebouw. Het Bran kasteel werd van verdedigingsfort omgetoverd tot een prachtig koninklijk onderkomen. Tijdens de tweede wereldoorlog deed het kasteel zelfs dienst als noodziekenhuis, gerund door de Roemeense prinses Ileana. In 1948 werd het kasteel genationaliseerd door de communistische regering. Na de val van het communisme schonk de Roemeense regering het kasteel terug aan de zoon van prinses Ileana. Uiteindelijk gaven zij het de bestemming museum. Sindsdien is het een van de belangrijkste toeristische attracties van Roemenië. Jaarlijks trekt het kasteel een half miljoen bezoekers.

Bran Castle, vampier, dracula, kasteel, Roemenië, bezienswaardigheid

Anderen lezen ook: Brașov bezienswaardigheden

Kasteel van Dracula

In 1897 schreef Bram Stoker de gothic roman Dracula. Het onderkomen van Dracula, het hoofdpersonage uit de roman, doet denken aan het Bran kasteel. Echter heeft Bram Stoker het kasteel nooit bezocht en beschreef hij eigenlijk een fictief Transsylvaans kasteel. Dat de beschrijving doet denken aan het Bran kasteel is waarschijnlijk te wijten aan dat Stoker tijdens het schrijven van zijn boeken, gebruik maakte van vampierverhalen uit de Roemeense cultuur. Hierin werden het Bran kasteel en de omringende Karpaten uitgebreid beschreven.

Het boek Dracula gaat voor een groot deel over Prins Vlad Tepes die in 1431 werd geboren, als zoon van Vlad II Dracul. Vlad Tepes werd berucht om zijn strijd tegen de Turken, waarvoor hij een bijzondere tactiek gebruikte. Hij spietste zijn vijanden op een stok. Volgens de mythe liet hij na een veldslag een veld met gespietste Turken achter. Vlad II zou zijn hoofdkwartier in het Bran kasteel hebben gehad, echter is dit nooit bewezen.

Bran Castle, vampier, dracula, kasteel, Roemenië, bezienswaardigheid

Ben jij al eens in het Bran Kasteel geweest? Wat vond je ervan?

Geef een reactie