In het hart van Roemenië ligt de gezellige en gemoedelijke stad Sibiu. De stad ligt ten zuiden van Transsylvanië en aan de voet van Roemeense Karpaten. Sibiu telt zo’n 140 duizend inwoners. Sibiu is een erg leuk stadje dat je zeker niet gemist mag hebben tijdens je reis door Roemenië. In deze blog de leukste bezienswaardigheden van Sibiu.
Op verzoek van de Hongaarse koning werd in de 12e eeuw Sibiu gesticht als Hermannstadt door Saksen uit het Moezelgebied. Nog steeds is Sibiu een van de belangrijkste Saksische plaats in Transsylvanië. Tot 1781 was het burgerrecht alleen voor de Saksen in de stad. Roemenen mocht zich hier wel vestigen en kregen daarbij ruime culturele en religieuze vrijheden, die zij elders in Transsylvanië niet kregen van de Hongaarse adel. In het begin van de twintigste eeuw waren de Saksen nog steeds in de meerderheid in Sibiu, de Roemenen besloegen slecht een kwart van de bevolking. Na de val van het communisme verdwenen de meeste Saksen naar Duitsland.
In 2007 was Sibiu samen met Luxemburg de culturele hoofdstad van Europa. De keuze voor deze combinatie is gemaakt doordat de stichters van Sibiu uit het Moezelgebied kwamen, waardoor de steden vele overeenkomsten vertonen.
Oude centrum (Piaţa Mare)
Piaţa Mare, wat groot plein betekend, is het hoofdplein van het centrum van Sibiu en het ideale startpunt voor je bezoek aan Sibiu. Rond het plein staan prachtige middeleeuwse gebouwen, historische monumenten en de beste bezienswaardigheden. Piaţa Mare werd rond 1366 aangelegd. Vroeger vooral gebruikt voor de graanmarkt, nu is het de centrale plek voor alle openbare bijeenkomsten. Ook vind je aan het plein talloze restaurants en terrasjes waar je heerlijk kun eten of genieten van een drankje.
Raadhuistoren (Turnul Sfatului)
Een van de belangrijkste symbolen van Sibiu is de Raadhuistoren (Turnul Sfatului). De witte toren is, ondanks (of mede door) zijn vele renovaties, door de jaren heen een vast stadskenmerk van Sibiu geworden. De toren werd aan het eind van de 13e eeuw gebouwd als een van de stadspoorten. In de 16e eeuw werd de toren gerenoveerd, nadat een aardbeving de bovenste verdiepingen liet instorten. Tegenwoordig heeft de toren zeven verdiepingen, waaronder een ondergrondse doorgang tussen Piaţa Mare en het plein Piaţa Mică.
De toren heeft dienst gedaan als opslagplek voor graan, uitkijkpost voor brand, gevangenis en is tegenwoordig open voor toeristen. Ga de smalle ingang binnen en volg de wenteltrap naar boven. Aangekomen op uitkijkpunt, kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Met een beetje geluk kun je op een heldere dag het prachtige Făgărașgebergte zien liggen.
Anderen lezen ook: Reis door Roemenië
Lutherse kathedraal (Biserica Evanghelică)
Het 14e eewse kathedraal is de bekendste kerk in Gotische stijl in Sibiu. De 73 meter hoge toren is een herkenningspunt van de stad. Bovenop de toren staan 4 kleinere torentjes, hiermee werd duidelijk gemaakt aan buitenlanders, dat in Sibiu de doodstraf gelde. Drie eeuwen lang werd het kathedraal gebruikt als begraafplaats voor burgemeesters, baronnen en andere belangrijke personen uit Sibiu. Vanaf 1796 werd dit verboden, echter werd er één uitzondering gemaakt in 1803 voor de Transylvaanse gouverneur Samuel von Brukenthal.
In 1671 werd door een Slowaakse vakman een orgel in het kathedraal gebouwd. Het orgel is het grootste van zuidoost-Europa. Tegenwoordig kun je in de zomer elke woensdagavond genieten van de concerten die worden gegeven met het orgel.
Piața Mică
Piața Mică (klein vierkant) is het kleine zusje van Piața Mare. Als je vanaf het Piața Mare door de doorgang bij de raadstoren loopt, komt je uit op dit gezellige pleintje. Wat gelijk opvalt is dat het plein allesbehalve vierkant is. In het midden van het plein ligt Stada Ocnei, dit is de hoofdverbinding naar de benedenstad. Over de Strada Ocnei ligt de gietijzeren brug Podul Minciunilor (ofwel de Bridge of lies). Op het Piața Mică kun veel geweldige restaurants en terrassen vinden, maar ook musea en historische gebouwen.
Brigde of lies (Podul Minciunilor)
In 1859 werd de oude houten voetgangersbrug over de Ocnei-straat vervangen door een gietijzeren brug. Dit was de eerste gietijzeren brug zonder masten in Roemenië. De brug kent vele legendes waar hij zijn naam aan heeft te danken. Een van de legendes gaat dat handelaren in het bijzijn van iedereen ontmaskerd werden op deze brug, waardoor handelaren niet meer oneelijk durfden te handelen. Een andere legende is dat de brug een leugendetector is. De brug zou rare geluiden maken wanneer iemand een leugen vertelt terwijl hij over de brug loopt. Probeer het eens uit zou ik zeggen!
Wat zijn jouw aanraders om te doen in Sibiu en omgeving?