Tijdens het schrijven van deze blog begon het al te kriebelen: ik wil naar de Waddeneilanden! Vroeger ging ik vaak met mijn familie in de caravan naar Texel of met een zeilboot te eilandhoppen. De Waddeneilanden trekken ieder jaar veel binnen- en buitenlandse toeristen. Mocht je vakantie tijdens de Corona niet doorgaan, dan zijn de Waddeneilanden een mooie bestemming om alsnog vakantie te vieren. We vertellen het je in deze blog en kom erachter waarom jij op vakantie naar de Waddeneiland wilt!
Ontdek het Werelderfgoed
De Waddenzee, en daarmee de Waddeneilanden, behoort tot het UNESCO Werelderfgoed sinds 2009. Door jarenlange samenwerkingen tussen de Waddenzeelanden is de Waddenzee uiteindelijk genoteerd op de lijst. Niet zomaar een lijst, maar met onder andere de Kilimanjaro in Tanzania en het Great Barrier Reef in Australië een bijzondere lijst.
Het biologische ecosysteem van de Waddenzee vind je alleen aan de Nederlandse, Duitse en Deense Noordzeekust. Het landschap verandert van moment tot moment, doordat eb en vloed elkaar om de zes uur afwisselen. Dit maakt de Waddenzee een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 plant- en diersoorten. Niet te vergeten de miljoenen vogels die hier een tussenstop maken tijdens hun trektocht!
Wadlopen – een must do tijdens je vakantie naar de Waddeneilanden!
Het unieke ecosysteem zorgt ervoor tijdens eb de zandplaten droogvallen en de geulen minder diep worden. Een bijzondere situatie, omdat je tijdens deze drooglegging over het wad kan lopen. De echte doorzetter kan zelfs van het vaste land naar één van de eilanden (wad)lopen. Dit kan je doen vanuit Friesland, Groningen en Noord-Holland. De keuze van de wadroute hangt wel af van je ervaring. Een voordeel is dat je met een gids de oversteek kan maken of zelf kan kiezen hoever je wandelt. Je bent snel een aantal uur onderweg op het wad en op sommige plekken zul je door de modder moeten ploeteren. Soms tot aan je middel door het water of je zakt tot aan je knie in de modder. Het kan dus zwaar werk zijn. Ik hoor je denken: “ja daag ik ga niet meer”. Het wadlopen is niet gevaarlijk, maar is juist een hele leuke ervaring. Vooral in groepen is het leuk, en lachen!
Met een beetje geluk spot je nog een aantal zeehonden op de zandbanken. De gidsen zijn getraind en weten alles over weertypes, veranderende getijden, flora en fauna en alles wat er meer te vertellen is over de Waddenzee. Ervaar zelf het mooie van de Waddenzee vanaf het wad zelf. Een speciale ervaring om naar de eilanden te lopen en het vaste land in de achtergrond verder ziet afdwalen.
Oneindig veel duinen, de een nog groter dan de ander
De Noordzeekust van Nederland bestaat uit 254 kilometer aan duinen. Dat is 1% van de totale Nederlandse oppervlakte. Klinkt weinig, maar wist je dat alleen al in deze gebieden 75% van de Nederlandse plantsoorten voorkomt? De duinen mag je dus zeker niet overslaan, al is dat ook bijna onmogelijk. Op Texel heb je niet voor niets het Nationale Park Duinen en op Vlieland vind je de Vuurboetsduin met een hoogte van 36 meter! Op Terschelling zijn de duinen sinds 2009 beschermd, Ameland staat bekend om mooie duinroutes en de duinen op Schiermonnikoog zijn zeer vogelrijk en vrij toegankelijk.
Net als de Waddenzee veranderen de duinen ook constant. De wind wuift voortdurend zand weg en de seizoenen zorgen voor prachtige paarse en roze heide, maar ook voor ruige grassen. Pluk cranberries en bramen of duik de kleine paadjes in voor de afgelegen plekken om zelf de eilanden te ontdekken. Op sommige plekken vind je nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, onder andere op Texel.
Waar een duin is, is een strand. Rust na een lange wandeling uit op het strand of koel af in de zee. Ook staan de meeste vuurtorens gepositioneerd aan de kust en tussen de duinen. De camera kan je gerust uit de tas laten :).
Tijdens je vakantie op de Waddeneilanden wildlife spotten
Of je nu van koeien, schapen, vogels, vissen of andere diersoorten houdt, je vindt het allemaal op de Waddeneilanden. De duinen zijn een ideale broedplaats voor veel vogels. Maar liefst 140 van de 200 Nederlandse broedvogels trekken naar de Waddeneilanden. De vogelkijkhut op de Dodemansbol op Vlieland is een mooie locatie om vogels te spotten. Je kijkt over het Wad heen en hebt een prachtig uitzicht vanaf de duin. Houd je ogen ook open rondom de hut, waar in het voorjaar en de zomer zandhagedissen te vinden zijn.
Op Texel fiets of wandel je langs een weiland met wilde grassen en Schotse Hooglanders, als dat geen mooi plaatje wordt! Ook vind je hier Ecomare, een natuurmuseum en zeeaquarium gecombineerd. Kijk hoe de zeehonden worden gevoerd of ontdek de bijzondere vissen van de Waddenzee. Op meerdere eilanden kan je een zeehonden boottocht boeken om zeehonden in het wild te spotten.
Ook leuk om te lezen: 7x leuke dingen om te doen op Ameland
Genieten van mooiste natuur
Niet is lekkerder dan de heerlijke, frisse geuren uit het bos. Geniet van de rust, het geluid van de zee verdwijnt op de achtergrond en het gezang van de vogels voert de boventoon. Een hele andere wereld dan de duinen en het strand, maar lekker om de dagen mee af te wisselen. Maak een boswandeling of fiets door de bossen richting het strand of over één van de eilanden. Waar de bossen bedoelt zijn om de inwoners te beschermen tegen zouten luchten en zandverstuivingen, zorgt het nu vooral voor plezier onder de groenliefhebbers.
De Waddeneilanden zijn niet echt bestemd om stil te zitten, de natuur trekt je als het ware naar zich toe. Stap op de fiets, wandel of jog een mooie route of ga te paardrijden. Niet alleen heb je veel en grote naaldbossen, maar ook moerassen, lavendel- en heidevelden. Geniet van Schiermonnikoog als een groot nationaal park op zich, het Bomenland op Vlieland, de Dennen op Texel, de Boschplaat op Terschelling of het Kwekerijbos op Ameland.
Tijdens je vakantie van Waddeneiland naar Waddeneiland hoppen
Ben je al om om op vakantie te gaan naar de Waddeneilanden, maar kan je niet kiezen? Geen stress! Je hopt het gemakkelijkst tussen Texel, Vlieland en Terschelling. Dankzij de ligging en bootverbindingen steek je makkelijk over naar het naastliggende eiland.
Hop van eiland naar eiland met een een passagiersboot, een snelle watertaxi of een historische klipper. Wil je de tocht extra bijzonder willen maken, stap dan aan boord van een historische twee of driemaster en zeil naar de eilanden. Je begint de tocht in het Friese Harlingen, waar je ook de boot naar Vlieland en Terschelling neemt. Een unieke beleving om op een schip uit de officiële Bruine Vloot naar de eilanden te zeilen. Ook iets voor op jouw bucketlist?
Houd de website van Wadtodo.nl in de gaten voor andere speciale tochten. Zo wordt er Jaarlijks een zeiltocht, wandeltocht en fietstocht georganiseerd om de eilanden te verkennen.
Iets waar ze goed in zijn op de eilanden: festivals organiseren
Jammer, jammer, jammer…de festivals gaan dit jaar niet door. De eilanden zorgen ieder jaar voor leuke festivals die je zeker een keer op je bucketlist moet zetten. Met 5 eilanden en meerdere festivals, zit er vast ook iets voor jou tussen!
Ieder jaar organiseren de eilanden gezamenlijk Horizontoer. Tijdens het festival staan zeilen, cultuur, muziek en theater centraal op alle Waddeneilanden. Een mooi bruggetje naar Oerol. Een internationaal festival dat dan ook velen bekend is in binnen en buitenland. In juni wordt Terschelling voor 10 dagen lang omgetoverd tot een podium voor theater, dans en muziek. De echte muziekliefhebbers kunnen terecht op Vlieland bij het bekende muziekfestival Into the Great Wide Open. Dit wordt jaarlijks eind april georganiseerd. Als je meer van foodfestivals houdt, wees niet getreurd. Ook hier hebben de eilanden aan gedacht. Op Texel houden ze in juli het Beach Food Festival, waar allerlei foodtrucks hun lekkerste gerechten tonen op het strand.
Wat vind jij het leukst om te doen tijdens je vakantie op de Waddeneilanden?