Er zijn weinig landen waarvan de inwoners zo trots zijn op hun land, taal en cultuur als de Schotten. Dat komt mede door de eeuwenlange strijd tegen de Engelsen. Ze hechten veel waarde aan hun vrijheid, tradities, hebben een eigen parlement en hun eigen afbeelding op de pond van het Verenigd Koninkrijk. Ondanks hun trots zijn ze samen met Engeland uit de EU gestapt. Dit verandert een aantal situaties voor het afreizen naar Schotland, maar wat is verder belangrijk om voorbereid naar Schotland te gaan? In deze blog lees je 10 antwoorden op jouw vragen.
Wat is de beste tijd om naar Schotland te reizen?
Schotland is een schitterend land, maar we moeten eerlijk zijn: in het najaar kan je het land beter vermijden door de vele regen. Tenzij je hier geen kick om geeft, adviseren we je in de zomermaanden af te reizen naar Schotland. Je hebt dan meer kans op mooi weer, maar riskeert wel drukte in de toeristische gebieden als Edinburgh. Ook in het voorjaar pak je nog genoeg zon én ontwijk je het massatoerisme.
Ga voorbereid naar Schotland: heb je een visum nodig?
Goed nieuws: je hebt geen visum nodig voor Schotland, zo lang je uit de EU komt. Je hebt hiervoor wel een geldige identiteitskaart nodig. Let wel op: vanaf 1 oktober 2021 is alléén een paspoort geldig om de grens over te komen.
Wat verandert er na de Brexit?
Er zijn een aantal zaken verandert sinds de Brexit, ook voor Schotland. Die veranderingen hebben vooral betrekking op het bedrijfsleven en minder op het toerisme. De verbindingen tussen Nederland en Schotland blijven ongewijzigd. Je kan dus met een gerust hart op vakantie naar Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Yeeessh!
Ga voorbereid naar Schotland en bekijk de meest recente informatie van de Rijksoverheid.
Voorbereid naar Schotland: hoe duur is het?
Over het algemeen ben je in Schotland iets duurder uit dan in Nederland. In de steden en populaire gebieden ben je vaak duurder uit dan in de buitengebieden. Een overnachting kost al gauw € 40 per persoon, ongeveer net zoveel als een diner. Al scheelt dit enorm van waar je slaapt en wat je eet: slaap je net buiten het centrum en eet je fish and chips in een eetcafé dan zal het best meevallen. Niet onbelangrijk: een biertje kost ongeveer € 5.50, maar heb je wel meteen een halve liter pint te pakken!
Is het makkelijk om auto te rijden in Schotland?
Net als in de rest van de UK rijden ze ook in Schotland aan de linkerkant van de weg. Het is even schakelen en je moet beter uitkijken omdat je het niet gewend bent, maar no worries het went in no-time! Onze tip: volg de auto’s voor je en let op wat zij doen. Doe dit vooral voordat je de buitengebieden induikt met smalle wegen waar je elkaar niet kunt passeren. Oh en wees alert op overstekend wild en loslopende schapen, je bent tenslotte in Schotland ;).
Hoe zit het met de internetverbinding?
In de steden heb je altijd wel bereik en de hotels, restaurants en cafés bieden vaak gratis wifi aan. Waar je rekening mee wilt houden zijn de buitengebieden als de Highlands. Zodra je de natuur induikt, neemt het bereik af. Dat is juist de charme van Schotland. De meeste internetproviders bieden gewoon toegang tot je internetbundel in Schotland.
Kan ik er wild kamperen?
Jep! Vooral handig als je low-budget wilt reizen of voor de ultieme ervaring in Schotland wilt gaan. Zorg wel voor een stevige, waterdichte tent want het kan er flink regenen en hard waaien. Neem verder goede kampeerspullen mee als een fijn luchtbed of kampeerbed, warme slaapzak, goede lamp en een powerbank.
Veiligheid: waar moet je je op voorbereiden naar Schotland?
Het land is bijna 2x zo groot als Nederland en telt 5.5 miljoen inwoners. Daardoor is de kans dat je iets overkomt in Schotland kleiner dan in Nederland. In de grote steden moet je oppassen voor zakkenrollers, maar dat geldt voor iedere grote stad ter wereld. De Schotten zijn ontzettend gastvriendelijk en zullen je eerder helpen dan iets van je proberen af te troggelen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of onveilig te voelen. Al moet je niet over England, Ierland of Wales beginnen ;).
Wat voor taal spreken ze in Schotland?
In Schotland spreken ze drie talen: Schots, Schots-Engels en Schots-Gaelisch. Die laatste taal is eeuwenoud en komt oorspronkelijk uit Ierland. De taal is in de 18e eeuw verdrongen, maar wordt tot op de dag van vandaag nog door tienduizenden Schotten gesproken. Het is volledig onverstaanbaar en lijkt niets op het Schots of Schots-Engels. Dankzij de grote muzikale invloeden en cultuur bloeit het Schots-Gaelisch weer helemaal op, mede door de succesvolle serie Outlander. Mocht je een vreemde taal horen in de kroegen in de Highlands, dan zit de kans er dik in dat het Schots-Gaelisch is.
Met een beetje Engelse woordenschat maak je jezelf verstaanbaar en kan je je prima redden in Schotland. Al zal je opvallen dat het platte Schots aan het begin pittig moeilijk te verstaan is. Het is wat ruwer, met een andere woordenschat en uitspraak dan Engels. Ongeveer 1 op de 5 Schotten spreekt deze taal. De rest spreekt Schots-Engels en zijn goed te begrijpen, dus geen zorgen over je Engels ;).
Is er een tijdsverschil?
Nederland loopt 1 uur voor op Schotland, dat in de UTC 0 tijdzonde ligt. De winter- en zomertijden lopen gelijk in Nederland en Schotland. In Schotland is het dus altijd 1 uur vroeg dan in Nederland, wel zo gemakkelijk.
Heb jij nog tips voor anderen om voorbereid naar Schotland te gaan?