Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland en telt nog geen 1.000 inwoners en heeft daarmee de laagste bevolkingsdichtheid in Nederland. Leuk feitje, het enige dorp en nationale park van het eiland heten ook Schiermonnikoog. Toeristen hier komen met name voor de rust. Logisch met zoveel natuur en ruimte. Wat het eiland écht onderscheidt, is dat toeristen hun auto niet mogen meenemen naar het eiland. Op die manier behoudt en beschermt Schiermonnikoog de natuur en cultuurhistorie van het eiland. Ben je op Schiermonnikoog dan zal je er toch echt aan moeten geloven om te gaan wandelen of te fietsen. Durf jij het aan? In deze blog 13 tips om te zien en doen op Schiermonnikoog.
Nationaal park Schiermonnikoog
Om volop te kunnen genieten van de rust en natuur zal je het nationale park moeten bezoeken. Daar hoef je niet lang voor te zoeken, het gehele eiland behoort namelijk tot dit park! De natuur gaat haar eigen gang en wordt in stand gehouden door Natuurmonumenten, de medewerkers van het bezoekerscentrum en boswachters.
Door de seizoenen kom je hier veel natuurliefhebbers en vogelaars tegen. Zij komen voor de bossen, duinen, stranden, geurige bloemen, oneindige uitzichten, kwelders, uitzichten, wadplaten, de Westerplas en polders. Voor alle informatie kan je terecht in het bezoekerscentrum.
Yoga op het strand – aanrader om te doen!
Op het eiland kan je heerlijk tot rust komen en genieten van de mooie natuur. Ga je voor de ultieme rust en ontspanning? Reserveer dan zeker een yogales op Schiermonnikoog. In de zomer kun je yogalessen volgen bij Josine Olgers. Het leuke van een zomerles is de buitenervaring, op het strand! Ook in de winter kun je hier terecht, al zijn de lessen dan wel binnen. Laat je lichaam en geest weer tot rust komen in de buitenlucht van Schiermonnikoog tijdens een uurtje yoga. Ik ga alvast!
Verken zandplaat de Balg
Wanneer je liever niet gaat te fietsen maar toch veel van het eiland wilt zien, boek dan zeker een rit met de Balgexpres. Een trekker met wagen (als een soort bus) die je meeneemt naar het meest oostelijke deel van Schiermonnikoog: de Balg. Een grote zandplaat dat is uitgegroeid tot één van de favoriete hangplekken voor zeehonden. Eenmaal aangekomen, heb je een ongeveer een half uur vrije tijd om te genieten van de uitzichten, ongerepte natuur, zeehonden op afstand of van dichtbij als ze nieuwsgierig zijn.
Ontdek Schiermonnikoog op de fiets
Dat je heerlijk kan fietsen op de eiland weet je inmiddels van onze andere blogs vol met tips over de Waddeneilanden. Meer weten? Check dan hier onze blogs over de eilanden en meer. Dit geldt ook voor Schiermonnikoog, waar je bijzondere routes kunt fietsen. Je kunt moeilijk anders omdat het immers een autoluw eiland is ;). Je kunt een fiets meenemen of huren om het eiland te verkennen. Tip: reserveer online alvast een fiets.
Kies voor een rondje ‘Schier’, dat vanaf de VVV Schiermonnikoog in het centrum van het dorp begint. Je fietst langs mooie uitzichten, kijkhutten, bospaden, de Wassermann bunker en andere bijzondere omgevingen. Totaal 12.2 km lang.
Zie meer van de natuur tijdens de ‘Natuurlijk Schiermonnikoogroute’, met een afstand van 14.2 km. Ook geschikt voor kinderen. Je komt langs speelbossen met natuurlijke speeltoestellen. Deze route heeft, in tegenstelling tot ‘rondje Schier’, minder bezienswaardigheden om te stoppen, maar bestaat meer uit de natuur uitzichten.
Ben je niet van plan om twee dagen te fietsen, maar wil je wel zo veel mogelijk op één dag zien? Dan is de route ‘Ontdek natuurlijk Schiermonnikoog’ een goede optie, totaal 18.9 km. Je fietst door het dorp, de duinen en een stuk van de ‘Natuurlijk Schiermonnikoogroute’.
Bezoek het Rariteitenkabinet Ribus
In een kunst- en rariteitenkabinet worden verzamelingen van verschillende voorwerpen in een kast tentoongesteld. Iets dat al eeuwen word gedaan door de import van bijzondere voorwerpen vanuit exotische en tropische oorden vanaf de 16e eeuw. Rariteit betekent ook wel merkwaardig. Iets dat je zal begrijpen bij een bezoek aan het Rariteitenkabinet Ribus, waar je je ogen uitkijkt.
Je vindt het kabinet naast de accommodatie ‘It Aude Kolonyhûs’. Waar naast alle rariteiten ook een expositie is over de Nederlandse walvisvaart naar de zuidpool. Entree? Gratis!
Waan je in de Tweede Wereldoorlog
Aan de Prins Bernardweg vind je de Wassermann bunker, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit maakte van de Atlantikwall (Atlantische Muur). Deze muur bestond uit totaal 14.000 bunkers en was daarmee de grootste verdedigingslijn van de geschiedenis.
De bunker werd geplaatst op de hoogste duin (Poemelsduin) en zou dienen als radarsysteem. In 9 maanden tijd is de bunker uit de grond gestampt, maar heeft uiteindelijk geen enkele rol gespeeld doordat het radarsysteem niet werkte. De Duitsers bouwden naast de bunker nog een compleet dorp genaamd Schlei, dat bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweer en barakken. Dit zogenaamde dorp bestaat uit een bunker dat momenteel wordt gebruikt als het Bunkermuseum. Het museum ligt aan dezelfde weg, richting het strand (zo’n 1.4 km verderop).
Excursie naar de Engelmansplaat – must do op Schiermonnikoog!
Een bezoek aan het Wad mag niet ontbreken bij een bezoek aan één van de Waddeneilanden. Een boottocht naar de Engelmansplaat is een mooie gelegenheid hiervoor. Dit is een zandplaat halverwege Ameland en Schiermonnikoog, dat vastzit aan het eiland maar bij hoog water volledig onder water komt te staan. Tijdens de tocht breng je een bezoek aan de zeehonden die in grote getalen zwemmen in de zee of liggen te baden op één van de zandplaten (als je geluk hebt). Eenmaal aangekomen op de zandplaat bezoek je een bewoon vogelwachtershuisje. De bewoners vertellen je graag meer over het Wad en hoe zij daar leven.
De tocht duurt zo’n 3.5 uur waarvan 1-1.5 uur een wandeling over de Engelmansplaat. Handig om mee te nemen, gezien je van de boot het water instapt dat tot aan je knieën kan komen: korte broek, wadloopschoenen (hoge gympen, surfschoenen of gewoon blote voeten) en warme trui of winddicht jack (het kan fris zijn op het Wad). Vertrek vanaf Veerdam Schiermonnikoog voor maximaal 30 personen.
Spot zeehonden vanaf een boot
Wil je gegarandeerd zeehonden spotten? Ga dan voor de Zeehonden Experience. Je vaart in een snelle RIB-boot (opblaasbare, rubberen boot) langs plekken waar veel zeehonden komen. Beleef de zeehonden van dichtbij in vele getalen of geniet van het spektakel van de snelheid van de boot! Maximaal 12 personen kunnen vertrekken vanaf Veerdam Schiermonnikoog, duur ca. 45 minuten.
Loop van vuurtoren naar vuurtoren
Jep, dat lees je goed: vuurtorensss! Schiermonnikoog heeft van oudsher twee vuurtorens, de witte Zuidertoren (locatie) en rode Noordertoren (locatie). Dat is ontstaan in 1853 door het idee van Koning Willem III, om de torens te voorzien van een stilstaand licht zodat de schippers wisten waar zij waren. Ook konden de lichten een lijn vormen en konden schepen langs gevaarlijke ondiepten geleid konden worden. Op die manier diende het als baken voor het scheepsverkeer.
De rode Noordertoren kreeg in 1909 een mechanisch, ronddraaiend licht en is dagelijks nog 24 uur bemand. Helaas daardoor niet toegankelijk voor publiek. Daarentegen heeft de witte Zuidertoren meerdere functies gehad, als watertoren en antennetoren. Later is de toren overgenomen door een eilander stichting en opengesteld voor publiek, inclusief fototentoonstelling over de historie. Let wel op, de toren is beperkt geopend van 11.00 tot 14.00 uur op zaterdag, zondag en woensdag. Entree ligt op een paar euro voor het onderhouden van het Rijksmonument. Tip: loop van de een naar de andere vuurtoren via het Vuurtorenpad.
Suppen op de Noordzee
Zoals je weet houden wij van golfsurfen, maar ook suppen is tof om te doen op Schiermonnikoog! Het leuke ervan om dit te doen is dat je over golven van de Noordzee supt. De combinatie van verschillende golven en stroming maakt het extra uitdagend (maar des te leuker). In sommige gevallen zijn de golven te hoog of is de stroming te sterk, maar dan wordt je hierover geadviseerd. Ook krijg je instructies mee als je gaat te suppen. Poeh dat klinkt uitdagend, nou dan heb je de branding ook nog. Maar ook dit maakt het weer des te spectaculairder! Bij Chris op Schier leer je hoe je moet suppen en waar je op moet letten in de zee.
Ook leuk om te doen op Schiermonnikoog – blokarten!
Een ultieme ervaring om op Schiermonnikoog te beleven: blokarten of strandzeilen. Voel de kracht van de wind in het zeil en vlieg over het strand. Hoe harder het waait, hoe harder je gaat! Blokarten is een spannende en uitdagende sport spannend, maar eenvoudig te leren voor jong en oud. Als je al zeilervaring hebt, heb je het zo onder de knie en rijdt je binnen no-time een rondje over het strand. Je kunt ook een duo kart huren als je liever met z’n tweeën gaat. Mocht de wind toenemen, dan wordt een kleiner zeil gebruikt om het voor iedereen veilig te houden. Ook hiervoor ben je bij Chris op Schier op het juiste adres.
Speel een potje strandgolf
Speel een variant op golf of eens wat anders dan het klassieke midget golf op de camping. Dat doe je met een potje strandgolf. Het parcours bestaat uit 10 holes en is al te spelen vanaf 8 jaar. Je moet hiervoor wel reserveren, wat je kan doen bij Reactief Buitensport. Ook strandgolf te saai? Probeer dan eens boerengolf op het strand. Je speelt dan met een houten klompje aan een stok (boerengolfclub). Speelt weer anders dan “gewone” strandgolf, door de klomp en het spelen met een grotere bal. Plus boerengolf is weer goedkoper dan strandgolf ;).
Vogelkijkut aan de Westerplas – aanrader om te doen voor vogelliefhebbers
Natuurlijk heb je op Schiermonnikoog een vogeluitkijkpost! Hiervoor moet je zijn aan de Westerplas. Het bijzondere aan de Westerplas is dat het één van de grootste zoetwaterplassen van het Waddengebied is. Je vindt hier bijna alle Nederlandse soorten eenden en vele soorten vogels. Het is leuk om langs de plas te lopen of te fietsen, maar voor de echte ervaring moet je in de kijkhut zijn. Die staat namelijk midden op het water én is volledig gratísch!
Hoe kom je op Schiermonnikoog?
Om op het eiland te komen stap je op de boot in Lauwersoog, waar je je auto kunt parkeren op de parkeerplaats van de veerdienst. Alleen diegene met een autovergunning mogen hun auto meenemen. De overtocht duurt zo’n 45 minuten en hoef je van te voren niet te boeken. Al kan dat wel natuurlijk, mocht je graag zeker van je zaak willen zijn.
Ben jij wel eens op Schiermonnikoog geweest? Wat vond jij het leukste om te doen?