Wow…wat was dat een eye-opener! We wisten al dat er veel te veel plastic werd gebruikt op de wereld, maar na het zien van de docu “A plastic Ocean” op Netflix wisten we het zeker: dit moet anders. Wij als The Green Wanderlust streven naar een gelukkig leven, waar volop wordt genoten van alle mooie dingen. Om dat zo lang mogelijk te kunnen doen en ook de generatie na ons dit te kunnen laten doen, schrijven we naast reisblogs ook blogs om ook jou hiermee te helpen. Maar hoe doe je dat dan, minder plastic gebruiken? Trek je kasten en lades open om te zien wat jij kunt missen of kunt vervangen door een milieubewust product. In deze blog lees je alvast 13 stappen om vandaag nog minder plastic te gebruiken.
Iedereen weet dat plastic slecht is voor het milieu en dat het nooit zal vergaan zodra het in de natuur belandt. We kunnen hier met zijn allen gemakkelijk een steentje aan bijdragen door in onze eigen omgevingen minder plastic te gebruiken. Stapje voor stapje richting minder plastic en ook vrienden en familie daarin te motiveren en te inspireren. Het is namelijk niet alleen schadelijk oor het milieu, maar ook voor jezelf. Meer hierover lees je verderop in de blog.
We moeten heel eerlijk zijn in het verminderen van plastic: dat voelt goed! Al blijft het lastig om een aantal producten te vervangen met een alternatief.
Herbruikbare wattenschijfjes of reinigingsdoekjes
Je hebt ze in vele vormen, maten, kwaliteit en zachtheid. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer je betaalt…logisch natuurlijk. Ze zijn goed te wassen met de hand of wasmachine, blijven lang goed en bieden week in week uit goede resultaten bij het reinigen van je gezicht. Ben jij ook een groot voorstander van het gebruiken van herbruikbare watjes of doekjes?
Bamboe wattenstaafjes
Vaak gemaakt van bamboe of hout met biologisch katoenen. Ze zijn niet gebleekt met chloor, zijn zonder kleurstoffen en chemicaliën en zijn vaak steviger dan de plastic wattenstaafjes, maar bovenal: ze zijn 100% afbreekbaar!
Bamboe tandenborstel – snelle stap voor minder plastic gebruik!
We worden nog wel eens voor gek verklaard of hippie genoemd als wij met een bamboe tandenborstel aankomen bij vrienden of familie. Maar weet je, dat is juist goed. Het valt op en mensen zien het bewust gebeuren. Ze lachen je misschien uit of plaatsen een lullige opmerkingen, maar ze hebben geen idee wat de reden daarachter is. We vertellen dan waarom wij dat gebruiken en wat de nadelen zijn van een plastic tandenborstel. Een keer raden wie dan nog een lullige opmerkingen durft te maken? Precies, niemand!
Een bamboe tandenborstel zegt het al, is gemaakt van bamboe. Een grassoort waarmee steeds meer wordt geproduceerd vanuit Azië, denk aan zeepbakjes, snijplanken of keukengerei. Het is afbreekbaar en kan zo in de GFT container, let wel op: niet alle haren zijn afbreekbaar, maar je breekt dit deel zo van de tandenborstel.
Voorkom micro plastic in je lichaam met losse thee
Wist je dat je met ieder zakje thee een kleine hoeveelheid BPA in je lichaam krijgt? BPA staat voor Bisfenol A en is niet anders dan een chemische stof dat wordt gebruikt in de industriële wereld om producten te maken, zo ook plastic. Dit kan in kleine hoeveelheden in je lichaam komen, door middel van theezakjes, plastic verpakking, flesje drinken en ga zo maar door. Het is schadelijk voor je lichaam en heeft veel nadelige effecten als je er te veel van binnenkrijgt. Je leest er alles over op Voedingscentrum.nl. Oh en bovendien is losse (groene) thee ook nog eens lekkerder! 🙂
Lunchbox – goede stap naar minder plastic gebruik!
We wonen samen, werken full-time en gebruiken per dag 3 boterhamzakjes. Je staat er niet bij stil, tot dat je gaat rekenen. Full-time werk je zo’n 230 dagen in het jaar x 3 zakjes x 2 personen = 1.380 boterhamzakjes in het jaar. Slik…En dat terwijl we “gewoon” broodtrommels in huis hadden. Sindsdien ligt diezelfde rol met zakjes weg te stoffen in de lade. Je kan hier voor in plaats herbruikbare lunchzakjes of een bamboe broodtrommel voor gebruiken.
Let er wel op dat de bamboe niet is bewerkt met melamine kunststof, dit geeft namelijk giftige stoffen af en is daarmee schadelijk voor je lichaam.
Minder plastic gebruiken door een houten afwasborstel
De houten of bamboe afwasborstel werkt hetzelfde als een normale afwasborstel, maar is net als de bamboe tandenborstel afbreekbaar. Mocht dit ooit in de natuur terecht komen, dan is het veel minder schadelijk dan de plastic varianten. Nu denk je, “dat komt toch nooit in de natuur terecht?”. Terechte vraag, maar kijk eens een paar docu’s op Netflix of Youtube en je zult zien wat onderzoekers allemaal tegenkomen in de zee of het land.
Zeep pompje hergebruiken of een blok zeep
Om een zeep pompje te hergebruiken, leggen we je in één van onze blogs uit hoe je in 5 stappen je eigen vloeibare zeep maakt. Mocht je geen pompje hebben, dan is een blok zeep een goede optie om je handen te wassen of voor onder de douche. Je hebt ze zelfs in de vorm van shampoo. Het voordeel hiervan is dat blokken zeep vaak duurzaam zijn gemaakt, zonder chemicaliën, kleurstoffen of andere toevoegingen die in de meeste gevallen slecht zijn voor je huid of haar.
Bamboe of glazen schaal
Hoe serveer jij je salade of chips op tafel? Bij veel vrienden of familieleden waar wij komen wordt dit geserveerd in een plastic schaal, eigenlijk zonde. En met het oog op de chemische stof BPA, wordt je hier niet echt blij van. Een glazen of bamboe schaal of kom is hier een goed alternatief voor.
Minder plastic gebruiken door glazen potten te bewaren
Iedereen gooit jaarlijks een aantal grote glazen potten in de glasbak, eigenlijk zonde. De potten, zoals mayonaise of augurken, kan je heel goed gebruiken om eetrestjes mee in te vriezen. Let wel op, doe de pot niet tot aan de rand vol, anders ontstaat de kans dat het glas breekt. Ook zal je de pot de avond of ’s ochtends uit de vriezer moeten halen om te ontdooien. Het is namelijk af te raden om het te ontdooien in de oven of magnetron.
Ga voor herbruikbare rietjes
Net als de bamboe tandenborstel, waren de herbruikbare rietjes een tijdje geleden bezig aan een flinke opmars. “Vroeger” wist niemand beter, maar met de producten van het heden worden steeds meer mensen zich hiervan bewust. Gebruik jij wekelijks rietjes? Herbruikbare rietjes zijn dan alvast een goed begin om minder plastic te gebruiken.
Gebruik minder plastic tassen met je eigen boodschappentas
Sta je voor de groentestelling en heb je hard je best gedaan om zo veel mogelijk plastic vrije groenten en fruit te kopen. Tot je erachter komt dat je een boodschappentas bent vergeten……Voordat je naar een supermarkt gaat, sta er dan bij stil om een tas mee te nemen of leg standaard in je auto. Dit scheelt je een plastic groentetas of het aanschaffen van een plastic tas in de winkel. Wat ook een goede optie is, is om een lege doos in de winkel te vragen. Op sommige plekken worden ze standaard bewaard voor de klanten.
Koop zo weinig mogelijk verpakte groenten/fruit
Zoals je eerder las over BPA is de kans groot dat je kleine hoeveelheden BPA binnenkrijgt via plastic verpakte groenten of fruit. Het is dan ook aan te raden om plastic verpakte eetwaren goed van te voren te wassen of nog beter: probeer plastic verpakte artikelen te voorkomen.
Onze favoriet voor minder plastic: geen overbodige reclame folders meer
We werden er stapelgek van, folders en huis-aan-huis kranten vol met advertenties in onze brievenbus. Iedere week opnieuw. We keken er niet naar en kochten niets. Het is simpelweg niet meer van deze tijd, als je iets wilt lezen dan duik je het internet wel op. Heb jij dit ook in jouw buurt? Heb je het liever niet, vraag dan een nee-nee-sticker of nee-ja-sticker op bij je gemeente. Lees hiervoor meer informatie op Rijksoverheid.nl.
Wat zijn jouw tips voor het verminderen van plastic verbruik?